x twitter verified
in

X sedang mengusahakan ciri pengesahan ID untuk memerangi penyamaran

X sedang mengusahakan ciri pengesahan ID baharu untuk memerangi penyamaran pada platform, menurut tangkapan skrin yang dikongsi oleh penyelidik aplikasi Nima Owji.

Tangkapan skrin menunjukkan mesej dalam X yang mengatakan, “Sahkan akaun anda dengan memberikan ID keluaran kerajaan. Ini biasanya mengambil masa kira-kira 5 minit.” Ia menerangkan bahawa pengguna perlu memberikan foto ID mereka dan juga selfie.


Ciri ini masih dalam pembangunan, tetapi ia menunjukkan bahawa X sedang mencari cara baharu untuk mengesahkan identiti penggunanya. Syarikat itu telah dikritik kerana proses pengesahannya yang lemah, yang telah membenarkan penyamar untuk menyamar sebagai selebriti dan tokoh berprofil tinggi yang lain.

X bekerjasama dengan syarikat “perisikan identiti” pihak ketiga Au10tix untuk ciri tersebut. Au10tix berkata ia akan menggunakan “pengesahan 8 saat tanpa penglibatan separa manusia” dan “teknologi pertama sekali yang mengesan corak penipuan sintetik di seluruh dunia.”

E111IS8XIAMFWb1

Tidak jelas bila ciri pengesahan ID baharu akan dilancarkan kepada semua pengguna X. Walau bagaimanapun, ciri ini merupakan perkembangan yang dialu-alukan untuk sesiapa sahaja yang bimbang tentang penyamaran pada platform.

Ciri pengesahan ID baharu boleh membantu mengurangkan bilangan penyamar pada X. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa tiada sistem pengesahan yang sempurna. Akan sentiasa ada cara untuk penipu dan penyamar untuk mengelilingi sistem.

Sumber: X (Twitter)

whatsapp hd photos

WhatsApp mula melancarkan ciri penghantaran foto dalam bentuk HD

nintendo switch

Edaran produk Nintendo di Malaysia akan diuruskan oleh syarikat Convergent Distribution