elon musk and the new logo x sixteen nine
in

X dilaporkan mula menjual nama pengguna yang tidak aktif sebanyak $50,000

X dilaporkan bersiap sedia untuk menjual nama pengguna yang tidak digunakan dengan bayaran tetap $50,000 setiap satu. Langkah ini dibuat selepas spekulasi berbulan-bulan, berikutan tweet pemilik Elon Musk tentang membebaskan “sebilangan besar” pemegang yang diambil alih oleh “bot dan troll.”

E-mel yang diperolehi oleh Forbes mendedahkan bahawa pasukan dalaman X, yang dikenali sebagai @Handle, telah mula bekerja pada pemerdagangan pemegang untuk pembelian nama akaun yang tidak digunakan oleh pendaftar asal mereka. Dalam sekurang-kurangnya beberapa kes, X (Twitter) telah menghantar e-mel permohonan kepada bakal pembeli yang meminta bayaran $50,000 untuk memulakan pembelian.

24twitter x logo mtpg videoSixteenByNine3000 scaled

Syarikat Elon Musk telah dikhabarkan merancang untuk melaksanakan program sedemikian seawal November 2022. Elon Musk menyiarkan di laman media sosial bahawa “sebilangan besar” pemegang telah diambil oleh “bot dan troll” dan bahawa dia merancang untuk mula “membebaskan mereka bulan hadapan.”

Menjelang bulan berikutnya, pekerja X sudah pun membincangkan penjualan akaun pemegang X (Twitter), dan pada bulan Mei 2023, X mula membersihkan akaun yang tidak berfungsi daripada platformnya.

Sehingga petang Jumaat lepas, dasar pendaftaran nama pengguna X yang disiarkan di tapak webnya masih menyatakan “malangnya, kami tidak boleh mengeluarkan nama pengguna yang tidak aktif pada masa ini.” Walau bagaimanapun, “dasar akaun tidak aktif” akan diberi amaran kepada pengguna untuk log masuk setiap 30 hari bagi mengelakkan dianggap tidak aktif, tetapi juga berkata X tidak mengeluarkan nama pengguna tidak aktif pada masa ini.

hero image

Penjualan nama pengguna yang tidak terpakai berpotensi menjana hasil yang besar untuk platform X. Selain itu, ia boleh membantu mengurangkan bilangan bot dan troll pada platform, dan menyukarkan penipu untuk menyamar sebagai pengguna yang sah.

Bagaimanapun, langkah itu juga telah menimbulkan kebimbangan mengenai potensi penyalahgunaan. Sebagai contoh, sesetengah orang bimbang bahawa individu atau organisasi yang kaya boleh membeli pemegang pengguna yang diingini, menjadikannya tidak tersedia kepada pengguna biasa. Selain itu, terdapat kebimbangan bahawa X boleh menggunakan penjualan pemegang pengguna sebagai cara untuk menapis atau menutup akaun pengguna tertentu.

Sumber: Forbes

casio g shock league of legends lol

Jam Tangan G-Shock League of Legends akan mula dilancarkan di Malaysia pada 9 November 2023

2560px Malay College Kuala Kangsar

Pelajar MCKK diganggu di pekan selepas kes buli menjadi tular