SXBBGMSHSZIZHCJXER7NLFH5TI
in

WeWork, sebuah syarikat pemula bernilai $47 billion memfailkan muflis di AS

WeWork, yang pernah menjadi syarikat pemula teknologi kegemaran ramai, telah memfailkan muflis di AS. Ini adalah nasib yang berlaku kepada sebuah syarikat besar yang pernah suatu ketika dulu bernilai hampir $47 bilion.

Pemfailan muflis datang selepas syarikat itu dibelenggu oleh beberapa masalah, termasuk pengurusan yang lemah, kos yang tinggi dan penurunan permintaan untuk ruangan kerjanya.

download 4

“WeWork Inc. dan beberapa entitinya memfailkan perlindungan di bawah Chapter 11 Kod Kebankrapan AS, dan berhasrat untuk memfailkan prosiding pengiktirafan di Kanada,” kata firma itu dalam satu kenyataan.

Syarikat WeWork diasaskan pada tahun 2010 atas idea kepada individu yang ingin bekerja di ruangan kerja yang fleksibel, dengan semangat komuniti. WeWork kemudian berkembang pesat, dan telah membuka ratusan lokasinya di seluruh dunia.

Walau bagaimanapun, model perniagaan WeWork tidak berjaya, kerana syarikat itu telah mengenakan harga yang tinggi untuk ruangan pejabatnya, tetapi ia juga menawarkan diskaun yang banyak untuk menarik pelanggan baharu. Ini membawa kepada kerugian operasi yang besar.

20180908 WeWork Hibiya Park Front Kitchen Wide 2

Pada tahun 2019, WeWork cuba untuk masuk ke bursa saham. Walau bagaimanapun, IPO mereka menjadi bencana, kerana pelabur ragu-ragu terhadap penilaian dan model perniagaan syarikat. WeWork terpaksa meninggalkan rancangan saham mereka, dan penilaiannya terus menjunam.

Pandemik COVID-19 telah memburukkan lagi masalah WeWork. Dengan orang ramai terpaksa bekerja dari rumah, permintaan untuk ruangan kerja bersama menurun secara mendadak. WeWork terpaksa menutup banyak lokasinya, dan memberhentikan ribuan pekerja.

Sumber: CNN

mtl malaysia 2024

Monsun Timur Laut dijangka berlaku dari 11 November 2023 hingga Mac tahun hadapan

Crash History Alerts Still 1080x1080 1

Waze kini memaparkan notifikasi sejarah kemalangan di jalan raya yang anda lalui