myipo tiktok shop
in

MyIPO akan beri harga istimewa untuk peniaga TikTok Shop mendaftar hak cipta dan tanda dagangan

Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) sedang mempertimbangkan untuk memberikan tawaran harga istimewa kepada peniaga TikTok Shop yang ingin mendaftarkan hak cipta dan tanda dagangan mereka. Langkah itu bertujuan menjadikan pendaftaran harta intelek lebih mudah diakses dan berpatutan untuk perniagaan kecil.

Pengerusi MyIPO, Mohd Zuhan Mohd Zain berkata, penetapan harga akan dimuktamadkan selewat-lewatnya awal tahun depan, selepas perbincangan dengan pihak pengurusan TikTok.

TikTok Shop
Gambar hiasan

Pada masa ini, harga pendaftaran untuk tanda dagangan ialah RM950 dan RM200 untuk hak cipta. Bagaimanapun, peniaga boleh menyemak pendaftaran terlebih dahulu bagi memastikan tiada pertindihan dengan pihak lain pada kadar RM200.

Mohd Zuhan menggalakkan semua peniaga mendaftarkan harta intelek mereka dengan segera bagi mengelak pelanggaran. Beliau turut mengingatkan peniaga yang kurang berkemampuan bahawa mereka boleh mendaftar perniagaan secara percuma dengan Dana Pemfailan Harta Intelek 2.0 (IP 2.0). Sebanyak RM4 juta telah diperuntukkan untuk inisiatif IP 2.0 untuk tempoh empat tahun dari 2022 hingga 2025.

MyIPO baru-baru ini menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan TikTok untuk bekerjasama dalam mengekalkan dan meningkatkan pematuhan perundangan harta intelek. MoU itu juga memastikan dasar TikTok dan penguatkuasaan harta intelek adalah selaras dengan undang-undang Malaysia.

shutterstock 2289125611 897x500 1
Gambar hiasan

TikTok ialah platform media sosial pertama yang bekerjasama dengan MyIPO dalam pendaftaran harta intelek. Perkongsian itu merupakan satu langkah penting ke hadapan dalam menjadikan pendaftaran harta intelek lebih mudah diakses dan berpatutan untuk perniagaan kecil.

Sumber: The Star

7e81e9b2c9aed00cf8d2262226bbbf5e

Lalamove bekerjasama dengan ICMS untuk menawarkan kursus kemahiran kepada pemandunya ​secara percuma

harimau malaya malaysia

Tiket perlawanan Malaysia dan Kyrgyzstan bagi kelayakan Piala Dunia bermula RM5