maxresdefault
in

Malaysia pertimbangkan platform media sosial berdaftar dengan SKMM

Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) sedang mempertimbangkan untuk mewajibkan semua penyedia perkhidmatan platform media sosial yang beroperasi di negara ini berdaftar dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM). Langkah ini dilihat perlu bagi memastikan platform media sosial mematuhi undang-undang dan peraturan Malaysia.

“Pada masa sekarang ini tak ada sebarang pendaftaran nak beroperasi di Malaysia, jadi bila berdaftar dan beroperasi di sini, nak berniaga di sini, ada undang-undang yang wajib dipatuhi, patuh arahan dan saya kira ini perlu diselesaikan segera,” kata Fahmi Fadzil.

kl33 19092023 menteri 3538931 20231009202136

Komen Fadzil itu menjawab soalan R Yuneswaran, ahli parlimen dari gabungan Pakatan Harapan (PH), mengenai langkah yang telah diambil oleh kementerian untuk mengawal selia ekosistem aplikasi TikTok.

Fadzil berkata, kementerian sedang meneliti semua aspek isu itu dengan teliti bagi mencari langkah kawalan yang paling sesuai untuk kepentingan negara. Beliau menegaskan bahawa negara lain telah mengambil pendekatan berbeza untuk mengawal selia TikTok, dengan Amerika Syarikat melarang penjawat awam daripada memuat turun aplikasi pada peranti rasmi mereka, India mengharamkan aplikasi itu sama sekali, dan Indonesia mengharamkan penggunaan TikTok Shop.

“Bagi Malaysia kita ada keadaan yang tertentu, ada undang-undang tersendiri dan cabarannya unik kepada negara kita, jadi KKD teliti semua dan adakan sesi libat urus termasuk dengan kementerian lain dalam mencari kaedah dan tindakan paling sesuai untuk diambil,” katanya.

Fadzil turut menangani isu perjudian dalam talian di platform Meta iaitu Facebook, Instagram, dan WhatsApp. Katanya, kementerian telah berbincang dengan Meta untuk mendapatkan kerjasama penuh dalam mengatasi masalah ini.

1687360707 1240x805 1

“Kerajaan mahupun KKD masih sangat tidak berpuas hati dengan tahap kerjasama Meta yang masih sangat tidak memadai, oleh itu, KKD melalui SKMM telah berbincang bagi mendapatkan kerjasama penuh daripada Meta.

“Antara kerjasama yang diminta adalah komitmen pelaksanaan tindakan penurunan kandungan dalam tempoh masa yang pantas bukan berhari-hari, tetapi dalam masa beberapa jam terutama bagi judi dalam talian bagi setiap permohonan yang diterima daripada pihak berkuasa Malaysia,” katanya lagi.

Dari 1 Januari hingga 30 September 2023, SKMM dengan kerjasama Meta, telah mengeluarkan 7,844 kandungan berkaitan perjudian.

Sumber: Berita Harian

hazeman huzir palestin

Aktivis Hazeman Huzir kecam komen tidak sensitif semasa siaran langsung dengan pemuda Palestin

zakir naik ramasamy

Mahkamah Tinggi arah Ramasamy bayar RM1.52 juta kerana fitnah Dr. Zakir Naik