2416025
in

Kerajaan melabur RM40 juta dalam melatih penjawat awam dalam AI, peralihan tenaga

Dalam langkah untuk meningkatkan keupayaan tenaga kerja perkhidmatan awam, kerajaan Malaysia memperuntukkan sehingga RM40 juta untuk program latihan khusus dalam bidang termaju seperti kecerdasan buatan (AI) dan peralihan tenaga.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, mengumumkan inisiatif itu untuk menekankan kepentingannya dalam melengkapkan penjawat awam dengan kemahiran dan kepakaran yang diperlukan untuk menguruskan program kerajaan dengan berkesan pada masa hadapan.

chatgpt 4

“Lebih baik kita belanja lebih untuk melatih penjawat awam daripada menyelesaikan secara singkat dengan melantik konsultan asing dengan kos yang terlalu tinggi yang mencecah bilion ringgit,” katanya.

Beliau mengarahkan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menyegerakan pelaksanaan program latihan ini, menghapuskan sebarang halangan birokrasi yang boleh menghalang kemajuan mereka.

“Mulai awal tahun depan, JPA perlu menghantar penjawat awam secara aktif untuk mengikuti kursus latihan khusus ini bagi menangani jurang kemahiran yang mendesak,” gesa Anwar.

Perdana Menteri mengenal pasti pelbagai bidang di mana penjawat awam boleh mendapat manfaat daripada latihan yang dipertingkatkan, termasuk komunikasi, keselamatan pertanian, teknologi makanan, keselamatan siber, kepolisan, tenaga dan kawalan sempadan.

DATUK SERI ANWAR IBRAHIM 071123n02 1699368722

Beliau mengiktiraf sumbangan berharga penjawat awam sedia ada dan menekankan keperluan pembelajaran dan pembangunan berterusan.

“Bagi penjawat awam sedia ada, kita harus berikan ruang kepada mereka kerana mereka ada kemahiran, ada pengalaman dan beberapa penerokaan ilmu baharu disipilin baru yang harus dikuasai maka saya fikir kursus enam bulan atau setahun mungkin memadai,” katanya lagi.

Beliau mencadangkan tempoh latihan enam bulan hingga satu tahun adalah mencukupi untuk penjawat awam memperoleh asas kukuh dalam aplikasi AI untuk sektor awam.

Melihat masa depan, Anwar mencadangkan penubuhan fakulti AI di universiti tempatan untuk memupuk pembangunan bakat jangka panjang dalam bidang penting ini.

Sumber: Berita RTM

gaduh peniaga siti khadijah

Pergaduhan di Pasar Siti Khadijah tercetus apabila peniaga gerai berebut pelanggan

feat img qr duitnow

Kerjasama PayNet, Ant Group membolehkan penggunaan QR DuitNow untuk pengembara dari 8 negara