Google Backs Bown Alphabet agrees to change user data practices to end a German antitrust case
in

Google melancarkan nama domain ‘.ing’ yang baharu

Google telah memperkenalkan domain baharu untuk internet: .ing. Sambungan domain ini direka bentuk untuk memberi kreativiti dan membolehkan orang ramai, perniagaan dan jenama mengekspresikan diri mereka dengan cara baharu.

Beberapa jenama telah pun mengikuti trend .ing, dengan Canva, Adobe Acrobat, malah The Swiss Association of Consulting Engineering Companies juga telah mendaftar domain. Canva sudah mendapatkan domain design.ing, Adobe Acrobat boleh dilawati di kedua-dua edit.ing dan sign.ing, dan organisasi Switzerland tersebut menggunakan suisse.ing.

104932 JmaT 2720166

Domain .ing sememangnya unik, dan memerlukan kreativiti yang serius untuk menghasilkan nama domain yang menarik. Walau bagaimanapun, kos yang tinggi untuk mendaftar domain .ing mungkin menghalang sesetengah pengguna untuk membelinya sekarang. GoDaddy ialah salah satu daripada beberapa pendaftar domain yang menawarkan alamat .ing pada masa ini, dan ia sangat mahal. Sebagai contoh, pendaftaran domain writ.ing akan menelan kos $13,000 setahun.

Walaupun kos yang tinggi, terdapat beberapa domain .ing yang kreatif dan mampu milik masih tersedia. Contohnya, flo.ing hanya $195 setahun, dan freak.ing ialah $3,900 setahun. Malah terdapat domain yang tersedia untuk doktor gigi bandar kecil: smil.ing hanya $455 setahun.

F90P t bIAADIna scaled

Google menawarkan akses awal kepada domain .ing, tetapi terdapat bayaran sekali untuk menjadi yang pertama. Harga akan diberi diskaun setiap hari sehingga 5 Disember 2023, selepas itu domain .ing akan tersedia secara terbuka kepada umum.

Sumber: Google Registry

Getty insurance life car home family protect coverage

Jumlah rakyat Malaysia ambil insurans masih kurang, hanya 40% sahaja yang ambil

johari 1699088575

Speaker Dewan Rakyat akan paparkan nama ahli parlimen yang ponteng di laman web