Misbun Sidek 1
in

Misbun Sidek terima pelbagai tawaran dari luar negara, Jalani Sidek menjadi pembantu

Bekas Pengarah Kejurulatihan Perseorangan Belia Akademi Badminton Malaysia (ABM), Datuk Misbun Sidek, menerima pelbagai tawaran dari luar negara selepas berpisah dengan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) baru-baru ini.

Misbun berkata, dia menerima tawaran daripada negara jiran, selain tawaran untuk melatih skuad senior. Dia tidak mendedahkan nama negara yang telah membuat tawaran kepadanya.

“Sebenarnya dari dulu lagi sudah ada (tawaran) malah dalam beberapa minggu lalu setelah mereka tahu saya telah diberhentikan, namun saya mahu rehat dahulu.

“Kesemuanya bergantung kepada syarat tertentu yang saya letakkan, jika mereka setuju baru saya terima,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

WhatsApp Image 2023 08 20 at 17.11

Misbun berkata bahawa dia masih mempertimbangkan semua tawaran, tetapi dia cenderung untuk mengambil salah satu tawaran dari luar negara. Katanya, dia berminat untuk melatih pemain dari Thailand, Singapura, dan Eropah, kerana percaya pemain ini berpotensi untuk mencapai kedudukan teratas dunia.

“Berdasarkan tawaran diterima, terdapat pemain mereka yang menduduki 10 terbaik,” katanya sambil mengharapkan sentuhannya di luar nanti, mampu melahirkan seorang lagi pemain nombor satu dunia.

Misbun sebelum ini melahirkan tiga pemain nombor satu dunia, Wong Choong Hann, Roslin Hashim, dan Datuk Lee Chong Wei. Dia yakin dapat membantu pemain lain mencapai tahap kejayaan yang sama.

Misbun berkata, dia juga ingin membawa adiknya, Datuk Seri Jalani Sidek, jika menerima tawaran dari luar negara. Jalani merupakan bekas pemain beregu negara dan terkenal dengan kemahiran analisisnya.

jack222 1692522853

“Selama ini Jalani jadi tulang belakang saya. Saya perlukan dia kerana dari segi analisis dia tahu, contohnya mengapa pemain tersebut, itu antara kepakarannya,” kata beliau.

Misbun berkata, dia masih meminati sukan badminton dan tidak sabar-sabar untuk menyampaikan ilmunya kepada pemain dari negara lain. Katanya, dia tidak berpuas hati dengan hanya melatih pemain di Malaysia dan mahu membantu pemain dari seluruh dunia mencapai impian mereka.

Pemergian Misbun dari BAM merupakan satu kehilangan besar buat pasukan badminton Malaysia. Bagaimanapun, pengalaman dan kepakaran beliau akan menjadi aset berharga kepada mana-mana pasukan badminton di dunia.

Sumber: New Straits Times

20823bomba1 1692525938

Enam kilang pembuatan perabot di Kampung Baru Sungai Buloh terbakar

abang polis honda dikasihi

Abang Polis minta abang Honda yang dikasihi tidak berlumba kerana sudah letih