FzEwUUNaIAEtNK8
in

Malaysia menewaskan Papua New Guinea 10-0

Dalam perlawanan persahabatan antarabangsa Tahap 1 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Malaysia mencapai kemenangan mengagumkan 10-0 ke atas Papua New Guinea, dengan persembahan cemerlang pada separuh masa kedua. Pemain sayap muda Arif Aiman Mohd Hanapi dan pemain natural Paulo Josue mencuri tumpuan dengan masing-masing menjaringkan empat dan tiga gol, menyumbang kepada kemenangan dominan skuad Harimau Malaya.

Selepas mendahului pada separuh masa pertama menerusi sepakan penalti Muhammad Safawi Rasid, Malaysia melancarkan jaringan gol pada separuh masa kedua, menjaringkan sembilan gol. Peluang awal pasukan itu terlepas pada separuh masa pertama mendorong jurulatih Kim Pan Gon melakukan perubahan strategik, membawa masuk Arif Aiman dan Mohamad Faisal Abdul Halim, yang terbukti membuahkan hasil.

FzEwUzUakAg71kB

Joshua membuka pintu pada minit ke-52 dengan penyudah terkawal, diikuti jaringan Arif Aiman lima minit kemudian. Mohamad Faisal menambah satu lagi gol, melebarkan kedudukan 4-0. Arif Aiman menyempurnakan dua gol pada minit ke-60, dan Joshua menjaringkan gol keduanya tidak lama kemudian. Arif Aiman kemudian memperoleh hatrik pada minit ke-68, manakala Joshua menyempurnakan hatriknya sendiri pada minit ke-70.

Malaysia terus mendominasi, dengan Daniel Ting menambah gol kesembilan pada minit ke-76. Arif Aiman melakar prestasi peribadi yang luar biasa dengan menjaringkan gol keempatnya tiga minit sebelum masa penuh. Kemenangan ini menandakan kemenangan keempat Malaysia ke atas Papua New Guinea dalam lima pertemuan, dan kemenangan persahabatan keempat berturut-turut sejak Mac. Ia juga merupakan kemenangan terbesar Malaysia sejak kemenangan 7-0 menentang Bhutan pada April 2018.

FzEwVGwaEAUG b

Hanya lima pemain dikekalkan daripada skuad yang menewaskan Kepulauan Solomon 4-1 dalam perlawanan persahabatan sebelum ini, mempamerkan kesediaan jurulatih Kim Pan Gon untuk meneroka pilihan berbeza. Selain itu, penjaga gol Izhan Nazrel Sikh Azman membuat penampilan sulung pasukan kebangsaannya, menambah kenangan manis buat Malaysia.

Sumber imej: Twitter

kerisrosan1 1682225342

Penyanyi Rohana Jalil, telah meninggal dunia

5132

Pelarian Rohingya berpeluang untuk belajar di UIAM melalui ihsan Dana Qatar