khemdee keciwa 1
in

Jonathan Khemdee baling pingat ke peminat, terlalu kecewa dengan kegagalan perlawanan akhir dia

Bintang Thailand yang semakin meningkat, Jonathan Khemdee, mengumumkan persaraannya daripada tugas antarabangsa berikutan kekalahan Thailand kepada Indonesia pada final Sukan SEA 2023. Di sebalik harapannya untuk memenangi pingat emas sebelum bersara, Thailand mengalami kekalahan 5-2 dalam perlawanan hangat yang dicemari dengan pergaduhan dan layangan kad merah.

Khemdee, yang bermain sepanjang perlawanan termasuk masa tambahan, akhirnya dilayangkan kad merah selepas menerima dua kad kuning. Kekasarannya terhadap Rio Fahmi dari Indonesia semasa masa tambahan menyebabkan dia dikeluarkan. Ini merupakan kad merah ketiga yang dilayangkan pengadil kepada pemain Thailand. Dengan hanya lapan pemain yang tinggal di padang semasa lebih masa, Thailand tidak dapat membuat kemunculan semula dan hanya berpuas hati dengan pingat perak.

“Saya amat kecewa dengan perlawanan final seperti ini. Hari ini merupakan hari terakhir saya bersama skuad kebangsaan Thailand. Saya mahu berehat, tapi tak tahu berapa lama. Terima kasih kepada semua yang menyokong saya dan pasukan Thailand,” ujar beliau kepada Mzansi Soccer.

Persaraan Khemdee berakhir dengan pahit kerana dia tidak dapat memastikan pingat emas dalam penampilan terakhirnya untuk pasukan kebangsaan. Selain itu, tindakannya semasa upacara penyampaian pingat termasuk membaling pingat perak dan hadiah kemenangan, mendapat kritikan penyokong dan dianggap tidak menghormati.

ahmad fadhli shaari1

PAS mahu Hannah yeoh dan Adam Adli mohon maaf atas kegagalan atlet Malaysia di Sukan SEA Hanoi

Crunchyroll Duolingo

Crunchyroll bekerjasama dengan Duolingo untuk mengajar bahasa Jepun dari siri Anime