hmf 1696594319
in

FAM tidak mahu sertai bidaan menjadi tuan rumah Piala Dunia FIFA 2034

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengumumkan bahawa Malaysia tidak akan membida untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia FIFA 2034. Sebaliknya, FAM akan menyokong bidaan Arab Saudi untuk kejohanan itu.

Presiden FAM, Datuk Hamidin Amin berkata, tiada perbincangan telah diadakan dengan Indonesia atau Australia mengenai kemungkinan bidaan bersama. Beliau juga berkata Malaysia tidak berhasrat untuk membida menjadi tuan rumah Piala Dunia dalam masa terdekat.

E24FBA38 4054 4D9C A99C F75B157EDE56

“Kami tidak pernah mengadakan sebarang perbincangan mengenai penganjuran Piala Dunia 2034 dengan sesiapa. Dan kami juga tidak berhasrat untuk membida menjadi tuan rumah Piala Dunia dalam masa terdekat.

“Kami, bersama dengan majoriti negara Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC), menyokong tawaran Arab Saudi. Kami percaya Arab Saudi boleh menjadi tuan rumah Piala Dunia yang berjaya,” kata Hamidin.

Pengumuman Hamidin dibuat selepas Reuters melaporkan bahawa Indonesia sedang berbincang dengan Australia tentang kemungkinan membida menjadi tuan rumah Piala Dunia 2034 bersama Malaysia dan Singapura.

Shutterstock 2058709511

FIFA menjemput persatuan ahli dari Asia dan Oceania untuk membida hak ke Piala Dunia 2034 minggu lepas. Wilayah Asia dan Oceania layak menjadi tuan rumah kejohanan itu selepas Maghribi, Sepanyol dan Portugal dinamakan sebagai tuan rumah bersama untuk tahun 2030.

Arab Saudi adalah satu-satunya negara yang secara rasmi mengumumkan hasratnya untuk membida Piala Dunia 2034. Kerajaan itu telah melabur banyak dalam infrastruktur sukannya sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dan ia dilihat sebagai pendahulu untuk menganjurkan kejohanan itu.

Sumber: New Straits Times

myairline plane

MYAirline menggantung operasi kerana masalah kewangan

ubai shila amzah

Ubai dedah kisah pengorbanan masa lalu Shila Amzah