belanjawan2024 esports
in

Belanjawan 2024 – RM30 juta untuk e-sukan dan menarik syarikat pembangun permainan video ke Malaysia

Kerajaan akan melabur RM30 juta untuk mempromosikan industri esport dan menarik syarikat dan studio permainan video antarabangsa untuk melabur di negara ini. Matlamatnya adalah untuk membangunkan produk digital yang melibatkan bakat tempatan dan membantu industri e-sukan berkembang.

Industri esport ialah fenomena global yang semakin popular dengan pesat. Pada 2022 sahaja, pasaran esports global bernilai USD1.25 bilion, dan ia diunjurkan mencecah USD2.5 bilion menjelang 2026. Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk memanfaatkan pertumbuhan ini, dengan populasi yang besar dan muda, kelas pertengahan yang semakin meningkat, dan komitmen kerajaan terhadap industri e-sukan.

Pelaburan RM30 juta itu akan digunakan untuk menyediakan insentif kewangan kepada syarikat dan studio permainan video antarabangsa yang melabur di Malaysia. Insentif itu akan digunakan untuk mengimbangi kos membangunkan produk digital di Malaysia, seperti gaji, infrastruktur dan pemasaran.

Kerajaan juga merancang untuk membangunkan ekosistem esport yang komprehensif di Malaysia. Ini termasuk membina infrastruktur esport baharu, seperti arena permainan dan kemudahan latihan. Kerajaan juga akan bekerjasama dengan pihak berkepentingan industri untuk membangunkan program pendidikan dan program latihan bagi menyediakan rakyat Malaysia untuk kerjaya dalam industri esport.

Pelaburan dalam industri e-sukan dijangka mewujudkan pekerjaan, meningkatkan ekonomi, dan menarik pelaburan antarabangsa. Ia juga dijangka membantu Malaysia menjadi peneraju global dalam industri e-sukan.

belanjawan2024 ai

Belanjawan 2024 – Kerajaan bangunkan Fakulti Kecerdasan Buatan (AI) di Universiti Teknologi Malaysia

belanjawan2024 cukai hiburan

Belanjawan 2024 – 0% cukai hiburan untuk artis tempatan, pengurangan cukai 10% untuk artis dan acara antarabangsa