vegan asian 1
in ,

Pempengaruh vegan meninggal dunia di Malaysia akibat amal diet makan buah-buahan sahaja

Seorang pempengaruh vegan Rusia dilaporkan meninggal dunia akibat kelaparan selepas makan diet buah-buahan di Malaysia.

Zhanna Samsonova, 39, yang dikenali oleh jutaan pengikutnya di TikTok, Facebook dan Instagram sebagai Zhanna D’Art, dilaporkan meninggal dunia pada 21 Julai lalu selepas gagal mendapatkan rawatan perubatan semasa jelajah di Asia Tenggara.

Bagaimanapun, rakan-rakannya berkata bahawa dia telah mengambil diet yang semakin ketat sejak beberapa bulan kebelakangan ini, hanya terdiri daripada buah nangka dan durian. Buah-buahan ini tinggi kalori dan nutrien, tetapi ia tidak menyediakan semua vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.

Seorang rakan memberitahu sumber bahawa Samsonova nampak keletihan dan mempunyai masalah kaki bengkak mengalir limfa apabila mereka melawatnya di Sri Lanka beberapa bulan lalu. Mereka berkata bahawa dia telah dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan perubatan, tetapi dia menolak.

Akibatnya, Samsonova menjadi semakin lemah dan kekurangan zat makanan. Dia akhirnya tidak sedarkan diri dan meninggal dunia.

Satu kajian yang diterbitkan awal bulan ini dalam Journal of Nutrition mendapati bahawa 100% peserta pada diet vegan makan kurang daripada 2.4 mcg vitamin B12 yang disyorkan setiap hari.

Vitamin B12 adalah penting untuk beberapa fungsi badan, termasuk pengeluaran sel darah merah dan penyelenggaraan sistem saraf yang sihat.

Kekurangan vitamin B12 boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan, termasuk anemia, keletihan, dan kerosakan saraf.

Ia juga penting untuk memastikan bahawa anda mendapat semua nutrien yang diperlukan oleh badan anda untuk kekal sihat.

Jika anda sedang mempertimbangkan diet makanan ketat, adalah penting untuk anda selidik dahulu dan pastikan ia dilakukan dengan selamat.

Sumber: New York Post

cikgu yahaya fobia air

Guru dikembalikan semula mengajar selepas diberhentikan kerana tidak hadir 4 tahun kerana fobia air

FW1318188 PTJ03 01082023 FAHMI lpr

Malaysia mempertimbangkan kerangka kawal selia untuk AI