Crash History Alerts Still 1080x1080 1
in ,

Waze kini memaparkan notifikasi sejarah kemalangan di jalan raya yang anda lalui

Dalam langkah untuk mengutamakan keselamatan pemandu, Waze, aplikasi navigasi milik Google, telah memperkenalkan makluman sejarah kemalangan. Ciri ini memberitahu pemandu tentang jalan yang kerap berlaku kemalangan di sepanjang laluan mereka, meningkatkan keselamatan mereka semasa di jalan raya.

Apabila menghampiri jalan yang mempunyai sejarah kemalangan, notifikasi “history of crashes” akan muncul dalam aplikasi Waze. Amaran ini bertujuan untuk memaklumkan kepada pemandu tentang potensi bahaya dan menggalakkan mereka untuk lebih berhati-hati, terutamanya di bahagian yang mencabar seperti selekoh tajam.

Crash History

Keputusan Waze untuk memaparkan makluman sejarah kemalangan adalah berdasarkan gabungan faktor, termasuk laporan daripada komuniti Waze dan analisis AI bagi laluan tersebut. Analisis itu kemudiannya akan mempertimbangkan pelbagai aspek laluan, seperti paras trafik, ketinggian dan sama ada ia adalah lebuh raya atau jalan tempatan.

Untuk meminimumkan gangguan, Waze secara strategik mengelak daripada memaparkan amaran kemalangan untuk laluan yang sering dilalui pemandu. Ini menunjukkan bahawa matlamat utama ciri ini adalah untuk memberikan amaran awal untuk laluan yang tidak dikenali, membolehkan pemandu menyesuaikan tingkah laku pemanduan mereka.

Kemalangan di Genting Sempah 1
Gambar hiasan

Waze mempunyai sejarah mengutamakan keselamatan pemandu, setelah memperkenalkan beberapa ciri perlindungan selama ini. Pada tahun 2021, ia mula menyediakan data kemalangan masa nyata, membolehkan pemandu memilih laluan alternatif dan memastikan pihak keselamatan dan bantuan dapat mencapai ke tempat kejadian dengan segera.

Pengenalan amaran sejarah kemalangan terus menunjukkan komitmen Waze terhadap keselamatan pemandu. Ciri ini memberikan pemandu dengan maklumat berharga, membolehkan mereka membuat keputusan segera dan memandu di jalan raya dengan lebih berhati-hati.

Sumber: Waze Blog

SXBBGMSHSZIZHCJXER7NLFH5TI

WeWork, sebuah syarikat pemula bernilai $47 billion memfailkan muflis di AS

FW1312012 KL09 28062023 TINJAUAN LEBUHRAYA

PLUS kongsi cadangan perjalanan pulang dan balik kampung sempena cuti Deepavali