sri lanka sh conde nast traveller 27jul20 1129567869
in

Sri Lanka tawar visa pelancongan percuma untuk 7 negara termasuk Malaysia

Sri Lanka telah mengumumkan bahawa ia akan menawarkan visa percuma kepada pelawat dari tujuh negara, termasuk Malaysia, China, India, dan Rusia. Langkah itu adalah percubaan untuk meningkatkan pelancongan dan membantu memulihkan ekonomi negara, yang terjejas teruk oleh pandemik COVID-19 dan krisis kewangan.

AdobeStock 185154682 1

Di bawah skim baharu itu, pelancong dari China, India, Rusia, Jepun, Thailand, Indonesia dan Malaysia akan dapat melawat Sri Lanka tanpa visa sehingga enam bulan. Skim ini akan berkuat kuasa mulai sekarang hingga 31 Mac 2024.

Sri Lanka berharap skim visa baharu itu akan membantunya menarik lebih ramai pelancong dan meningkatkan industri pelancongannya. Pelancongan merupakan sumber pendapatan utama bagi Sri Lanka, dan negara itu berharap untuk mencapai sasaran lima juta ketibaan pelancong menjelang 2026.

Negara itu telah pun melihat perubahan dalam industri pelancongannya pada 2023, dengan lebih sejuta pelancong tiba di negara ini menjelang September. Ini adalah kali pertama Sri Lanka menyaksikan lebih sejuta ketibaan pelancong sejak 2019.

srilankatrain5

India adalah sumber pelancong terbesar ke Sri Lanka, diikuti oleh Rusia. Dalam lapan bulan pertama 2023, Sri Lanka memperoleh AS$1.3 bilion daripada pelancongan, meningkat daripada $833 juta dolar dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Sumber: The Star

Kelana Jaya Line LRT Train

Satu tren setiap 3 minit pada waktu puncak di LRT Kelana Jaya menjelang akhir Oktober

pexels zen chung 5538041 New 01

Malaysia mengharamkan 5 produk kosmetik kerana mengandungi bahan berbahaya