FW1312012 KL09 28062023 TINJAUAN LEBUHRAYA
in ,

PLUS kongsi cadangan perjalanan pulang dan balik kampung sempena cuti Deepavali

Menjelang perayaan Deepavali yang semakin hampir, orang ramai dijangka akan pulang ke kampung halaman. Bagi memastikan perjalanan yang lancar dan selamat untuk semua, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) telah mengeluarkan Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) untuk pengembara yang menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan (NSE) dari 10 hingga 14 November 2023.

TTA komprehensif ini bertujuan untuk mengagihkan trafik secara sama rata dan mengelakkan kesesakan di sepanjang lebuh raya, meningkatkan pengalaman perjalanan untuk semua pengguna PLUS. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa keadaan lalu lintas boleh dipengaruhi oleh kejadian yang tidak dijangka seperti kemalangan atau keadaan cuaca.

PLUS menjangkakan lonjakan jumlah trafik semasa hari kemuncak perayaan Deepavali, dengan anggaran dua juta kenderaan dijangka menggunakan NSE. Oleh itu, adalah penting untuk merancang perjalanan anda dengan teliti dengan mematuhi jadual TTA yang disyorkan.

FW1262855 PG11 22102022 TRAFIK

Perjalanan Arah Utara

Bagi mereka yang berlepas dari Lembah Klang menuju ke destinasi utara, seperti negeri Perak, Pulau Pinang, Kedah, dan Perlis, anda dinasihatkan untuk memulakan perjalanan antara 8 pagi dan 11 pagi pada 10-11 November. Bagi pengembara dalam perjalanan ke Perak Tengah (Slim River, Sungkai), masa berlepas yang disyorkan ialah antara 4 petang dan 7 malam.

Perjalanan arah Selatan

Bagi pengembara arah selatan menuju ke Johor dan selatan Melaka (Ayer Keroh, Jasin), masa berlepas yang dicadangkan ialah antara 10 pagi dan 1 tengah hari pada 10-11 November. Mereka yang ingin ke Negeri Sembilan dan Melaka dinasihatkan memulakan perjalanan antara jam 1 tengah hari hingga 4 petang. Bagi mereka yang mempunyai jadual yang fleksibel, perjalanan masa lapang tersedia selepas jam 10 malam.

Kembali ke Lembah Klang

Untuk perjalanan pulang ke Lembah Klang antara 12 dan 14 November, pengembara yang berasal dari utara digalakkan memulakan perjalanan mereka antara 10 pagi dan 1 tengah hari. Bagi mereka yang pulang dari selatan, masa berlepas yang disyorkan adalah antara 8 pagi dan 11 pagi. Perjalanan masa lapang juga tersedia selepas 10 malam bagi mereka yang mempunyai jadual yang lebih fleksibel.

7 Nov 2023 PLUS MEDIA STATEMENT PLUS KELUARKAN JADUAL TTA SEMPENA PERAYAAN DEEPAVALI 2

Petua Tambahan untuk Perjalanan yang Lancar

Untuk memastikan perjalanan yang lancar dan tanpa kerumitan, PLUS menawarkan nasihat berikut:

  • Pastikan kad Touch ‘n Go atau eWallet Touch ‘n Go untuk RFID anda mempunyai baki yang mencukupi sebelum memulakan perjalanan anda.
  • Kekal dimaklumkan tentang kemas kini trafik terkini melalui aplikasi PLUS, Aplikasi X @PLUSTrafik, PUTRI Chatbot, papan tanda elektronik (VMS) di lokasi yang ditetapkan, atau dengan mengikuti laporan trafik di stesen radio utama.
  • Manfaatkan Program Perintis My-TTA, satu inisiatif digital yang boleh diakses melalui aplikasi PLUS, untuk merancang perjalanan Deepavali anda dengan berkesan.

PLUS komited untuk menyediakan perjalanan yang selamat dan menyeronokkan untuk semua pengguna lebuh raya semasa perayaan Deepavali. Dengan mematuhi jadual TTA yang disyorkan dan mengikuti petua tambahan ini, anda boleh menyumbang kepada perjalanan yang lebih lancar dan menyenangkan untuk semua orang.

Sumber: PLUS

Crash History Alerts Still 1080x1080 1

Waze kini memaparkan notifikasi sejarah kemalangan di jalan raya yang anda lalui

1936790

Tiada tindakan terhadap pemandu jika tidak papar cukai jalan, lesen memandu digital