malaysia airlines airbus a330 1080
in ,

Penumpang Malaysia Airlines boleh membawa makanan sendiri di laluan tertentu

Malaysia Airlines Bhd (MAB) telah mengumumkan bahawa penumpang di laluan terjejas boleh membawa makanan mereka sendiri semasa peralihan syarikat penerbangan itu kepada penyedia perkhidmatan katering baharu.

Laluan yang terjejas termasuk semua penerbangan domestik dan antarabangsa yang berlepas dari atau tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

MAB berkata bahawa pilihan makanan dan minuman (F&B) alternatif tertakluk kepada keperluan cecair, aerosol dan gel, yang tidak boleh melebihi 100ml untuk penumpang antarabangsa yang berlepas dari atau transit di lapangan terbang antarabangsa di Malaysia.

Makanan pemanasan sendiri dan makanan tidak halal adalah dilarang sama sekali.

Malaysia Airlines Meals scaled
Gambar hiasan

MAB berkata bahawa ia menawarkan pilihan F&B alternatif untuk memastikan gangguan minimum kepada keselesaan pelanggannya semasa ia meneroka penyedia perkhidmatan baharu.

Semasa tempoh peralihan, penumpang masih akan diberikan makanan atau minuman dalam penerbangan mereka. Walau bagaimanapun, penumpang akan menerima tawaran makanan yang disemak semula dan makanan yang telah dibungkus, bergantung pada kelas perjalanan dan tempoh penerbangan.

Makanan yang dibungkus akan ditawarkan untuk laluan yang lebih pendek bergantung pada kelas perjalanan dan tempoh penerbangan, manakala makanan yang disemak semula akan ditawarkan untuk penerbangan yang lebih lama.

MAB menggesa penumpang yang terjejas untuk mengemas kini butiran hubungan mereka melalui “My Booking” di laman webnya untuk memastikan mereka menerima kemas kini tepat pada masanya melalui e-mel dan khidmat pesanan ringkas (SMS).

Peralihan kepada penyedia perkhidmatan katering baharu adalah sebahagian daripada usaha MAB untuk menambah baik pengalaman dalam penerbangannya.

Sumber: FMT

askar bagi patch pada askar cilik

Askar beri ‘patch’ pada askar kecil pada perarakan kebangsaan buat netizen salute

hairul azleen tolak idola

Hairul Azreen kongsi kisah dirinya ditolak permintaan oleh idola sendiri sebelum bergelar artis