Malaysia 01
in

Malaysia akan lancar pakej pelancongan mesra Muslim

Kerajaan bercadang untuk melancarkan pakej pelancongan mesra Muslim seawal bulan depan bagi menarik lebih ramai pelancong Islam ke negara itu terutama dari Timur Tengah dan China yang mempunyai penduduk Islam yang ramai.

Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Tiong King Sing berkata, kementeriannya dan Pusat Pelancongan Islam (ITC) sedang mengusahakan pakej itu dan yakin ia boleh dilaksanakan melalui Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia (Tourism Malaysia), yang memasarkan Malaysia untuk pelancong dari Asia, Timur Tengah, dan Eropah.

Tiong King Sing Facebook

Tiong berkata, kerajaan juga meminta pemain industri mengadakan kursus dan latihan bulan ini untuk sekurang-kurangnya 200 peserta bagi mendapatkan sijil berkaitan. Kursus-kursus itu bertujuan untuk memberi pendedahan kepada peserta tentang pasaran pelancongan Muslim dan membantu mereka membangunkan pakej yang sesuai dan berdaya saing.

Tambah Tiong, kerajaan juga bersedia bekerjasama dengan industri untuk membangunkan pakej mewah yang kreatif dan menarik, seperti pakej golf dan pelancongan perubatan.

Tiong baru-baru ini mengadakan pertemuan dengan Persatuan Penggalakan Pelancongan Inbound Cina Malaysia (MICA), Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA), dan Persatuan Pelancongan Domestik Malaysia (MITA).

1549003

Pada mesyuarat itu, mereka membincangkan cara untuk mempergiatkan promosi antarabangsa, membangunkan pasaran mesra Muslim, membina konsensus industri, dan memberikan subsidi dan bantuan kepada pengendali pelancong.

Sumber: Harian Metro

maxresdefault 20

Siri anime Dragon Ball Daima didedahkan, akan dikeluarkan pada akhir tahun 2024

fauziah sarman shila amzah

Fauziah Sarman meluahkan rasa terkilan atas tuduhan anaknya Shila Amzah