ktm komuter
in

KTM Komuter akan menggunakan sistem pembayaran terbuka di Lembah Klang mulai November 2023

Pengguna Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Komuter di Lembah Klang boleh menggunakan sistem pembayaran terbuka mulai pertengahan November 2023, Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook, mengumumkan di Dewan Rakyat semalam.

2352351

Penaiktarafan sistem tiket atau Automatic Fare Collection (AFC) untuk semua stesen KTMB Komuter di Lembah Klang hampir siap, dan kesemua 57 stesen itu akan dilengkapi gajet pengimbas di gantri yang menyokong sistem pembayaran terbuka.

Pengguna boleh menggunakan kad kredit, kad debit, Touch ‘n Go, dan Kod QR melalui aplikasi mudah alih KTMB (KITS) untuk membayar tambang mereka. Kos keseluruhan projek itu akan menelan belanja RM29 juta.

Anthony Loke turut mengumumkan bahawa sistem pembayaran terbuka melibatkan rangkaian Rapid Rail di Lembah Klang dijangka siap pada Ogos 2025. Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana) kini sedang memuktamadkan pelan pelaksanaan, yang akan merangkumi Transit Aliran Ringan (LRT) Kelana Jaya, laluan LRT Ampang, laluan Transit Aliran Massa (MRT) Kajang, laluan MRT Putrajaya, dan Monorel.

200924 LRT RapidKL mydebit

Kerja ‘Reka Bentuk dan Pembangunan’ dijangka bermula pada Mac 2024, dan Prasarana akan mengambil masa 11 bulan untuk menyiapkan 50% daripada gantri di setiap stesen untuk pembayaran terbuka.

Sistem baharu itu akan memperkenalkan MyDebit dan kad kredit sebagai mod pembayaran tambahan di gantri selain menerima kad Touch ‘n Go atau Token. Jika perlu, sistem akan dilanjutkan untuk membolehkan penggunaan mod pembayaran lain seperti Kod QR dalam fasa pelaksanaan seterusnya.

Sumber: Utusan Malaysia

2399373 1

Selangor perkenalkan insentif RM1,000 penjagaan anak untuk ibu berkerjaya

F9XaJq4aoAAb1ZY

Program biasiswa MyBrain akan kembali dilancarkan semula pada tahun 2024