feat img qr duitnow
in

Kerjasama PayNet, Ant Group membolehkan penggunaan QR DuitNow untuk pengembara dari 8 negara

Dalam usaha untuk meningkatkan kelancaran pembayaran merentasi sempadan, PayNet dan Ant Group telah bergabung tenaga untuk membolehkan transaksi antara platform e-dompet masing-masing, DuitNow dan Alipay+. Kerjasama ini membuka pintu kepada pengembara dari lapan negara untuk membuat pembelian dengan mudah di Malaysia menggunakan e-dompet rakan kongsi Alipay+ mereka.

Senarai semasa e-dompet yang disokong termasuk Alipay China, HelloMoney Filipina, Hipay Mongolia, MPay Macau, Naver Pay Jepun, Toss Pay Korea Selatan, TrueMoney Thailand dan AlipayHK Hong Kong. Dengan rancangan untuk mengembangkan lagi rangkaian, PayNet dan Ant Group secara aktif terlibat dengan rakan kongsi pembayaran tambahan, termasuk pembekal Buy Now Pay Later (BNPL).

Alipay 1 1

Penerimaan kod QR DuitNow di lokasi peniaga Alipay+ akan dilaksanakan secara beransur-ansur bermula dari tahun 2024. Terutamanya, Maybank telah memperkenalkan sokongan rentas sempadan dua hala dengan Alipay di China, membolehkan transaksi lancar di kedua-dua negara.

Malaysia secara aktif telah menjalin hubungan pembayaran rentas sempadan dengan negara jiran, mewujudkan sambungan pembayaran QR dengan Indonesia, Thailand dan Singapura, dengan rancangan untuk meluaskan rangkaian ini kepada lima negara Asia Tenggara secara keseluruhan.

Photo D 1699422096

Walaupun BigPay menawarkan sokongan rentas sempadan QR dengan Singapura, Thailand dan Indonesia, ia kini sehala, membolehkan pelancong dari negara tersebut membuat pembayaran di Malaysia tetapi tidak sebaliknya.

Kerjasama PayNet dan Ant Group menandakan satu langkah penting ke hadapan dalam memudahkan pembayaran rentas sempadan yang mudah dan selamat untuk pengembara dan perniagaan, memupuk integrasi serantau dan pertumbuhan ekonomi yang lebih besar.

Sumber: New Straits Times

2416025

Kerajaan melabur RM40 juta dalam melatih penjawat awam dalam AI, peralihan tenaga

2416510

Jurutera projek didenda RM1,000 kerana menulis ‘terrorist’ di tembok kedutaan AS