FW1236603 KL05 30042022 ALIRAN TRAFIK mpr
in

Kerajaan lulus pelebaran lebuhraya KL-Karak (KLK), bermula suku kedua 2024

Kerajaan telah meluluskan cadangan pelebaran Lebuhraya Kuala Lumpur – Karak (KLK) bermula dari Plaza Tol Gombak hingga ke persimpangan Central Spine Road Bentong. Projek itu dijangka bermula pada suku kedua 2024 dan akan dilaksanakan oleh pemegang konsesi Lebuhraya KLK, ANIH Berhad.

FW1312012 KL09 28062023 TINJAUAN LEBUHRAYA scaled
Gambar hiasan

Pelebaran KLK diharap dapat menangani isu kesesakan yang sering berlaku di lebuh raya terutama pada musim perayaan, cuti umum dan hujung minggu.

Kerajaan juga telah memasang lampu di Terowong Gombak ke Genting Sempah, dan pemasangan lampu jalan dari Terowong Genting Sempah ke persimpangan Central Spine Road Bentong termasuk dalam skop kerja pelebaran yang akan dijalankan.

Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad menjawab soalan Khairil Nizam Khirudin (PN-Jerantut) berhubung rancangan jangka pendek dan panjang kerajaan untuk mengurangkan kesesakan lebuh raya seperti Tol Bentong dan Tol Gombak.

Terowong Karak 1 scaled
Gambar hiasan

Abdul Rahman berkata, ANIH Berhad telah menunaikan kewajipan memasang lampu di Lebuhraya KLK seperti yang terkandung dalam perjanjian konsesi. Tambahnya, kerajaan sedang mengambil langkah untuk menambah baik sistem lebuh raya dan mengurangkan kesesakan, dan pelebaran KLK adalah salah satu daripada inisiatif tersebut.

Sumber: Berita Harian

maxresdefault 33

Netflix keluarkan treler penuh untuk siri realiti Squid Game: The Challenge

2354083

Pulangkan surat jika tidak ditulis dalam Bahasa Melayu – PM Anwar