97470 myairlinea320 377028
in

Kerajaan akan bentuk task force bantu penumpang MYAirline dapat semula wang mereka

Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) telah diarah membentuk pasukan petugas khas bagi memastikan semua penumpang yang terjejas akibat pemberhentian operasi mengejut MYAirline pada Khamis lalu akan menerima balik bayaran mereka.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata, pasukan petugas itu akan berhubung dengan Bank Negara Malaysia (BNM) untuk membangunkan mekanisme bagi pengguna kad kredit menerima bayaran balik, memandangkan syarikat penerbangan itu telah menghentikan operasi.

FW1333377 SG05 12102023 MYAIRLINE lpr

Loke juga berkata bahawa kerajaan akan berusaha untuk memastikan penumpang yang membayar penerbangan mereka secara terus dengan MYAirline juga menerima bayaran balik mereka secepat mungkin.

Loke menggelar penggantungan mendadak operasi MYAirline sebagai “tidak bertanggungjawab”, kerana kementerian pengangkutan mahupun MAVCOM tidak dimaklumkan mengenai keputusan itu. Beliau berkata bahawa syarikat penerbangan itu hilang begitu sahaja dan kakitangannya juga tidak kelihatan di lapangan terbang, menyebabkan semua penumpang mereka terkandas.

FW1333380 SG11 12102023 MYAIRLINE lpr

Menurut Loke, kira-kira 125,000 penumpang, dengan tiket bernilai RM20 juta, telah terjejas akibat pemberhentian operasi MYAirline. Tegasnya, tingkah laku tidak bertanggungjawab syarikat penerbangan itu turut mencemarkan imej Malaysia sebagai destinasi antarabangsa.

Berhubung Lesen Perkhidmatan Udara (ASL) MYAirline, Loke berkata satu mesyuarat tergempar akan diadakan oleh kementerian dan MAVCOM untuk menentukan statusnya. Beliau berkata syarikat penerbangan itu dilaporkan sedang mencari pelabur baharu, tetapi walaupun ia mampu mencari pelabur baharu, lesen semasanya mungkin tidak akan sah.

@anthonyloke Saya telah meminta MAVCOM untuk menubuhkan task force khas dalam perkara dan berhubung dengan Bank Negara supaya ia mencari kaedah untuk pastikan semua penumpang dapat balik refund. Kita perlu kerjasama daripada Bank Negara untuk melihat apakah mekanisma supaya mana-mana penumpang yang menggunakan kad kredit itu terus dapat refund sebab perkhidmatan belum dilaksanakan. Yang lain bukan guna kad kredit ataupun beli secara terus daripada MyAirlines, kita nak pastikan supaya refund dilaksanakan secepat mungkin. #myairlines #KementerianPengangkutan #kementerianpengangkutanmalaysia #anthonyloke ♬ original sound – Anthony Loke

Pengerusi MAVCOM Datuk Seri Saripuddin Kassim berkata, suruhanjaya itu telah menghubungi MYAirline pada Khamis dan menuntut penjelasan daripada syarikat itu. Pengawal selia juga mengarahkan syarikat penerbangan itu pada pagi Jumaat untuk menghentikan penjualan dan tempahannya untuk penerbangan dari semua platform sehingga notis selanjutnya bagi mengelakkan tempahan baharu daripada pelanggan yang tidak mengikuti berita.

Sumber: Facebook

fauziah sarman shila amzah

Fauziah Sarman meluahkan rasa terkilan atas tuduhan anaknya Shila Amzah

belanjawan2024 ev motor

Belanjawan 2024 – Rebat RM2,400 untuk pembelian motosikal elektrik