ustaz don coldplay tpng
in

Video Ustaz Don berkongsi hal depresi dengan lagu Coldplay ‘Fix You’

Video yang memaparkan pendakwah terkenal, Ustaz Don Daniyal, membincangkan ‘Kemurungan Dari Perspektif Islam’ telah menjadi viral baru-baru ini. Dalam temu bual itu, Ustaz Don memetik lirik lagu terkenal Coldplay ‘Fix You’ sebagai contoh, menekankan bahawa kekurangan kepada kesedaran diri adalah antara penyumbang utama kepada tekanan.

Kalau kawan-kawan tanya saya jawab macam ini. Antara benda yang kekurangan ialah apa yang ada dalam lagu Coldplay.. Kalau boleh dengar lagu Coldplay, tajuk dia ‘Fix You’.

You get what you want, but not what you need. Dia tidak dapat memenuhi apa yang dia mahu. Sedangkan dia tidak tahu sebenarnya apa yang dia mahu.

Apa yang anda mahu? Anda nak hidup bahagia ka? Anda nak duit banyak ka? Anda nak hati tenang ka? Dia sendiri tidak tahu apa yang dia mahu. Jadi itu punca utama.

Dia dapat dan dia sangka benda yang dia dapat itu tidak selari dengan apa yang dia mahu.

Dalam perbincangan tersebut, Ustaz Don turut berkongsi kisah Siti Maryam yang secara ajaib melahirkan Nabi Isa tanpa sebarang sentuhan fizikal dengan lelaki. Anekdot ini berfungsi sebagai peringatan yang kuat tentang iman dan campur tangan ilahi.

Tekanan ini berlaku bila mana kita tidak mahir dengan ilmu qada’ dan qadar. Contoh Siti Maryam. Siti Maryam mahu anak tak? Dia tidak mahu. Kalau dia mahu, dia kahwin. Betul tak? Kalau dia mahu, dia akan gembira bila Malaikat Jibril datang beritahu, ‘Maryam, kamu ini mengandung anak lelaki.’

Tapi Siti Maryam kata, ‘Macam mana aku boleh mengandung?’ Orang lelaki tak sentuh aku pun. Maknanya dia tak mahu anak. Tapi Allah kata, ‘Maryam mengandung.’ Allah kata jadi. Jadilah.

Disebabkan hari ini masyarakat kurang ilmu Qada’ dan Qadar tadi itu. Dia tidak faham dekat mana dia nak hubungkan. Maka bila jadi sesuatu, cepat sangat untuk dia dapat depresi.

Kita doakan kepada Allah. Mudah-mudahan kita semua ini jangan termasuk dalam golongan orang macam itu. Mudah-mudahan Allah sembuhkan dia dari penyakit depresi.

Coldplay telah mengesahkan konsert pertama mereka di Kuala Lumpur, yang dijadualkan pada 22 November nanti.

345910147 996402925046182 7968965313520830283 n

Semua transaksi kad Maybank akan menggunakan Secure2u bermula 1 Julai 2023

20230505001794325107 original 1 1

Ed Sheeran menjelaskan bagaimana dia memenangi perbicaraan hak cipta di mahkamah dengan gitar