janna 1 17
in

Ustaz Wadi Annuar menjawab kehadirannya ke majlis resepsi Janna Nick dan Dini

Ustaz Wadi Annuar, pendakwah bebas, telah menjelaskan kehadirannya pada majlis resepsi perkahwinan pasangan pelakon Janna Nick dan Dini Schatzmann di Langkawi. Jelasnya, dia dijemput tuan rumah untuk menghadiri majlis tersebut dan membaca doa.

Setibanya di majlis itu, Wadi Annuar menyatakan tidak berjumpa lagi pasangan pengantin, dan diminta penganjur untuk mengambil tempat duduk. Dia menegaskan bahawa dia tidak mengetahui apa yang akan berlaku semasa majlis itu, dan hanya dijemput untuk menjamu selera dan membaca doa.

“Selepas lebih kurang 10 minit, pengerusi majlis buat pembukaan sedikit dan mengumumkan untuk saya baca doa. Ketika itu, pengantin tiada lagi.

“Kemudian, selesai membaca doa, pengerusi majlis umum perarakan masuk pengantin dari hujung sana. Saya pun tengok dan terus beritahu pembantu saya, lepas ini kita kena terus balik.

“Jadi saya ambil keputusan tidak makan, tidak bergambar, tidak bersama dengan tentatif sehingga ke akhir majlis. Saya buat keputusan untuk terus balik,” katanya dalam siaran langsung di akaun TikToknya, hari ini.

Susulan tular video kehadirannya di majlis resepsi, pengguna media sosial meluahkan rasa bimbang dan malu terhadap tokoh agama yang menghadiri majlis tersebut. Wadi Annuar yang duduk di barisan hadapan kelihatan kurang selesa apabila berhadapan dengan tetamu yang berpakaian mendedahkan yang tidak menepati garis panduan Islam.

“Apabila melihat keadaan sebegitu, saya terus ajak pembantu saya beransur selepas pengantin beredar dan memang kami balik pun. Boleh tanya penganjur.

“Itu yang diajar oleh agama Islam, iaitu tidak memalukan orang, tidak menimbulkan persepsi yang negatif, tidak menjatuhkan tuduhan dan fitnah pada orang.

“Hukum tetap hukum tetapi pada masa yang sama kita tidak mahu keruhkan keadaan.

“Alhamdulillah semuanya tenang, pengantin pun ok tidak rasa apa-apa, saya pun menghadiri kenduri kahwin wajib. Apabila saya sampai, baru saya tahu keadaan disitu dan kemudiannya beredar,” ujarnya.

Sebagai menjawab pertanyaan orang ramai dan untuk mengelakkan sebarang fitnah, Wadi Annuar telah memberikan penjelasan mengenai kehadirannya, memetik jemputannya untuk membaca doa dan menyertai perhimpunan perayaan itu.

Sumber: Kosmo Digital

jocelyn chia hina malaysia mh370

“Saya tidak berdendam terhadap Malaysia” – Jocelyn Chia kata sketsa komedinya adalah amalan biasa bagi pelawak

wp to social pro 3353 converted b95edc9b5b.jpg

Fatin Afeefa dan Opai padam foto sama sendiri di Instagram, timbul tanda tanya pada netizen