ustaz zamri
in

Timbalan Mufti Perak gesa batal konsert Coldplay sebagai hormati konflik Palestin

Konsert Coldplay akan datang di Bukit Jalil, Kuala Lumpur, mendapat kritikan daripada Timbalan Mufti Perak, Datuk Zamri Hashim, yang menganggap ia tidak menghormati keadaan rakyat Palestin.

Dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman Facebook Jabatan Mufti, Datuk Zamri menyatakan ketidaksetujuannya terhadap konsert itu, memetik masanya berlaku di tengah-tengah konflik yang berterusan di Gaza dan dakwaan sokongan kumpulan itu terhadap komuniti LGBT.

image

“Penganjuran konsert dari luar ini terutama semasa perang berterusan di Gaza yang telah meragut ribuan nyawa umat Islam dan tuduhan menyokong aliran LGBT adalah amat bertentangan dengan nilai-nilai Islam dan perpaduan umat Islam,” katanya.

Datuk Zamri menggesa pihak berkuasa membatalkan konsert itu, menekankan keperluan untuk mengutamakan perasaan sedih dan simpati terhadap rakyat Palestin yang menderita di bawah konflik yang berterusan.

“Jabatan Mufti Perak mengecam sekeras-kerasnya penganjuran konsert ini dan menggesa semua pihak menunaikan tanggungjawab membantu dan membantu saudara Islam di Palestin melalui segala cara khususnya dengan doa, derma dan kesedaran dalam kalangan masyarakat,” katanya lagi.

Beliau seterusnya mengingatkan umat Islam supaya tidak menyertai penganjuran konsert itu dan mengingatkan mereka bahawa mengabaikan tragedi yang sedang berlaku di Palestin adalah dosa yang akan dipertanggungjawabkan.

Konsert The Coldplay: Music Of The Spheres World Tour dijadualkan berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 22 November 2023.

Sumber: Facebook

401851198 313791204867136 5731717103137030857 n

Kementerian Kesihatan buka permohonan pasukan perubatan ke Gaza

datuk shake perancis

“Bukan saya tak nak duduk Malaysia, tapi anak, cucu dan harta benda saya ada di Perancis” – Datuk Shake