maxresdefault 17
in

Syarikat Toei menggugurkan bantahan hak cipta video ONE PIECE dari Uncle Roger

Pempengaruh popular Nigel Ng, juga dikenali sebagai Uncle Roger, telah mengumumkan bahawa bantahan hak cipta pada video ONE PIECE beliau telah ditarik balik. Video yang bertajuk “Uncle Roger Review ONE PIECE Japanese Curry” dijadualkan untuk dialih keluar pada 5 September, tetapi kini dibenarkan untuk kekal di platform YouTube.

Nigel membuat pengumuman tersebut di X (Twitter), mengucapkan terima kasih kepada pasukan YouTube atas bantuan mereka. Dia juga bergurau bahawa keputusan itu mesti berkaitan dengan MSG, salah satu daripada video Uncle Roger yang sedang ditayangkan.


Ini bukan kali pertama Toei Animation mengeluarkan bantahan hak cipta terhadap YouTuber. Pada masa lalu, syarikat itu telah menyasarkan saluran seperti Totally Not Mark dan TeamFourStar, yang menghasilkan kandungan berkaitan anime.

Dalam situasi yang sama, siri Pokémon Journey Suede turut menerima bantahan hak cipta apabila Shogakukan-Shueisha Productions (Sho-Pro) memfailkan aduan mahkamah ke atas saluran mereka. Tiada konsep penggunaan adil dalam undang-undang Jepun ketika ini, yang secara amnya meliputi ulasan di Barat.

Walaupun terdapat bantahan hak cipta, video Ng terus menjadi popular, mengumpulkan lebih 2.3 juta tontonan. Video itu juga mendapat respons positif daripada peminat, yang memuji Nigel kerana humor dan pandangannya tentang masakan Jepun.

ONE PIECE ialah siri manga dan anime Jepun popular yang ditulis dan diilustrasikan oleh Eiichiro Oda. Ia telah bersiri dalam majalah Weekly Shonen Jump Shueisha sejak Julai 1997, dan mempunyai lebih 1,000 bab dan 100 jilid tankōbon diterbitkan. Manga telah diadaptasi menjadi siri anime, filem, permainan video dan media lain.

Sumber: YouTube

naruto boruto 001

Pameran ulang tahun ke-20 animasi TV Naruto akan diadakan di Pavilion Bukit Jalil

tempat pelancaran roket angkasa

MOSTI kaji kebolehlaksanaan membangunkan tapak pelancaran roket ke angkasa lepas