Court 1003
in

Pempengaruh Instagram dipenjara 1 hari, denda RM400 kerana mencuri di pasar raya

Seorang pempengaruh Instagram terkenal dijatuhi hukuman penjara sehari dan denda RM400 pada Khamis, kerana mencuri beberapa barangan bernilai lebih RM100 dari sebuah pasar raya.

Rumaisyah Yahya, 31, mengaku bersalah mencuri penyangkut baju, ubat gigi, dan minuman berjumlah RM108.18 dari pasar raya di pusat beli-belah Suria KLCC pada hari Rabu.

Majistret Nurul Izzah Shaharuddin berkata, hukuman itu bertujuan memberi pengajaran kepada tertuduh dan mengelak orang lain daripada melakukan jenayah serupa.

Peguam Yahya, Muhammad Rhastdan Abdul Wahab, telah merayu untuk diringankan, dengan alasan bahawa anak guamnya adalah pesalah kali pertama dan barang yang dicurinya hanyalah keperluan asas.

Bagaimanapun, majistret berkata fakta bahawa Yahya adalah seorang tokoh masyarakat yang terkenal menjadikan jenayah itu lebih mengerikan.

Top Qualities Malaysia Instagram Lifestyle Influencer
Gambar hiasan

“Sebagai seorang tokoh masyarakat, anda mempunyai tanggungjawab untuk menunjukkan contoh yang baik kepada pengikut anda.

“Tindakan anda bukan sahaja telah mencemarkan reputasi anda sendiri, tetapi juga reputasi komuniti influencer secara keseluruhan,” katanya.

Mahkamah turut memerintahkan Rumaisyah dipenjara tiga hari jika gagal membayar denda.

Mengikut fakta kes, Rumaisyah mengambil barang itu dan memasukkannya ke dalam beg sebelum berjalan ke bahagian lain dan keluar dari pasar raya tanpa membayar. Dia kemudiannya ditahan oleh pengawal keselamatan dan didapati memiliki barang curi itu tanpa resit pembelian.

Timbalan Pendakwa Raya, Sheryn Yong Shi Yee, memohon hukuman setimpal untuk dijadikan pengajaran kepada Yahya, manakala peguamnya, Muhammad Rhastdan Abdul Wahab meminta hukuman ringan atas alasan dia pesalah kali pertama tidak mempunyai pendapatan tetap dan turut menyokong ibunya yang sudah tua.

Sumber: Berita Harian

DEANLOKE1 1698918517

Anthony Loke sahkan tiada siapa dipenjara atas kesalahan cermin gelap kenderaan

kingdome of the planet of the apes

Treler teaser rasmi Kingdom of the Planet of the Apes telah tiba