abang gung maaf
in

Lelaki minta maaf kerana memanggil YDPA ‘Gung’ selepas teruja bertemu baginda

Seorang lelaki di Malaysia telah memohon maaf kerana secara tidak sengaja memanggil raja negara itu “Gung” selepas terharu dengan sikap mesranya.

Anas Daniell, 41, berkata beliau bertemu Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada hari Ahad lepas ketika rombongan baginda sedang melalui perkampungan Kampung Batu 15 Wakuba di Tawau, Sabah.

Anas berkata dia sangat teruja untuk bertemu YDPA sehinggakan dia terlupa memanggilnya dengan gelaran yang sepatutnya. Katanya, dia menggelar raja itu “Gong”, iaitu istilah sayang yang digunakan oleh sesetengah rakyat Malaysia untuk merujuk kepada datuk mereka.

Kesilapan Anas dirakam dalam video dan menjadi tular di media sosial, dengan beberapa orang mengecamnya kerana tidak menghormati YDPA. Anas berkata, dia memohon maaf atas kesilapannya dan menerima semua kritikan.

@anasdaniell Alhamdulillah Terima kasih Tuanku dgn Viral video Tuan ku sy Tenang Hati .. Daulat Tuanku#tawaufm #fypdongggggggg #fypシ #tawau #fyp #Rtmtawau #daulattuanku #erasabahtiktok #maaf ♬ Healing Song – Piano Peace

“Saya minta maaf atas kesilapan itu dan menerima semua teguran dan komen negatif dengan hati lapang, malah saya berterima kasih ada juga sudi memahami situasi saya ketika itu.

“Saya pun tak sangka boleh jadi macam ini mungkin waktu itu saya sangat teruja dan terkedu tengok Al-Sultan Abdullah depan mata sampaikan saya terlupa memanggil baginda dengan gelaran yang betul,” katanya.

Anas berkata dia berasa lega apabila mendengar raja tidak murka kepadanya. Dalam ucapan pada Selasa, baginda berkata baginda terhibur dengan pelbagai gelaran yang digunakan orang ramai untuk memanggilnya semasa lawatannya ke Sabah.

“Saya terharu dan terhibur apabila ada orang Sabah memanggil saya Pakcik Agong, Abang Agong dan Gung… Gung…. Gung,” katanya.

@anasdaniell Sykuur dpt Beri ucapan Salam dgn Agung dan bersalaman dgn Agung Alhamdulillah sporting Tapi Ndak sedar kenapa aQ cakap Agung + Gung sepatutnya Tuan ku .. maaf ya Tuan ku Ndak sengaja … Daulat Tuanku #fyp #fypシ #fypdongggggggg #daulattuanku ♬ bunyi asal – anasdaniell

Raja berkata dia memahami bahawa orang ramai teruja untuk bertemu dengannya dan kadang-kadang mereka terlupa untuk memanggilnya dengan betul. Beliau menggesa orang ramai untuk terus menghormati institusi beraja.

Kisah Anas telah dikongsi secara meluas di media sosial, dengan ramai orang memujinya kerana kejujuran dan kerendahan hatinya.

IMG 4134 scaled 1

Al-Sultan Abdullah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah memulakan Kembara Kenali Borneo membabitkan perjalanan sejauh 2,154 kilometer selama 11 hari sejak 3 September lalu.

Kembara itu merealisasikan impian Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah bagi mengenali lebih dekat rakyat Sabah dan Sarawak terutama mereka yang menetap di pedalaman kedua-dua negeri.

Sumber: TikTok

cradle bursa malaysia

Cradle, Bursa Malaysia bekerjasama untuk memudahkan penyenaraian syarikat pemula (startup) tempatan

tesla model 3 highland01 1

Malaysia antara negara pertama anda boleh pandu uji Tesla Model 3 ‘Highland’, anda boleh daftar sekarang