kimabank1 1683953755
in

Isu perli B40, Ryzal anggap netizen salah anggap mesej dia sampaikan, enggan mohon maaf

Pempengaruh media sosial, Ryzal Ibrahim, telah menjawab kontroversi mengenai video yang dimuat naiknya, menganggap netizen tersilap memikir video tersebut sebagai menyindir kumpulan B40. Dia menyatakan niatnya adalah untuk meningkatkan kesedaran tentang realiti yang dihadapi oleh masyarakat B40, sebaliknya terkejut dengan perselisihan faham di kalangan netizen.

Sebenarnya video itu menceritakan realiti apa yang berlaku dalam hidup kita sekarang. Saya lihat konten saya bukan satu hinaan.

Video itu sebenarnya beri kesedaran untuk golongan B40 berjimat tetapi disalah ertikan. Kalau tahu tiada duit kenapa perlu berbelanja banyak sehingga berhutang.

Mungkin golongan macam ini (B40) sangat sensitif dengan sindiran. Sepatutnya saya beri kesedaran itu kenalah berterima kasih.

Bercakap pada sidang media Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke-35 (ABPBH 35) di Kuala Lumpur, Ryzal menyatakan dia tidak menyangka video tersebut disalah tafsir sebegitu rupa, menegaskan bahawa dia tidak akan mengeluarkan permohonan maaf, kerana kekal dengan pendapat yang dia tidak bersalah.

Kecaman yang diterima masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Saya tak rasa itu satu kesan kepada saya. Mungkin mereka tidak faham maksud sebenar disebalik video tersebut, mereka tidak memahami isi tersirat.

Namun ada juga yang mesej saya dan beritahu mereka minta maaf kerana tidak faham maksud sebenar pada awalnya. Tetapi lebih jelas selepas tonton video penjelasan.

Mereka perlu sedar perbelanjaan mereka lebih dari pendapatan. Saya tidak akan minta maaf kerana saya tidak salah.

Ryzal, yang juga dikenali sebagai Nik Muhammad Rizal Nik Ibrahim, mengakui dia akan lebih berhati-hati lagi apabila mencipta kandungan untuk pengikut media sosialnya. Beliau berikrar untuk lebih teliti dalam penghasilan kandungan di masa hadapan bagi mengelakkan sebarang mesej yang dia mahu sampaikan boleh disalahtafsir lagi.

Semasa saya post video tersebut hanya mahu kongsikan ruti kehidupan saya. Namun jika saya post begitu akan kelihatan saya macam mahu menunjuk-nunjuk. Tetapi saya tidak menggambarkan itu kerana ramai yang ingin hidup senang tetapi tidak namun.

Saya fikir video itu bagus untuk gurauan dan sindiran tetapi ia menjadi satu isu yang besar. Cuma konten sebegitu saya akan lebih berhati-hati akan datang.

Saya pun tidak takut jika kehilangan pengikut kerana rezeki datang dari Allah. Saya tidak pernah takut jika jatuh atau pengikut lari.

Sumber: OhBulan!

Sepang 2022

Acara F1 boleh kembali semula di Malaysia dalam 3-5 tahun lagi dengan bersyarat

adam autism rosak kereta 1

Bapa hampir hilang sabar apabila Adam Autisme rosakkan keretanya