wayan koster bali upin ipin
in

Gabenor Bali minta generasi muda Bali berhenti menonton Upin & Ipin

Gabenor Bali, Wayan Koster meminta generasi muda di kawasannya berhenti menonton filem animasi dari Malaysia iaitu Upin & Ipin. Beliau percaya terdapat banyak lagi filem animasi terbitan tempatan yang sama baiknya, jika tidak lebih baik, berbanding Upin & Ipin.

Koster berkata bahawa adalah penting bagi generasi muda untuk didedahkan dengan budaya dan nilai Bali. Dia percaya bahawa menonton filem animasi keluaran tempatan adalah cara terbaik untuk melakukannya.

“Tanah Bali benar-benar mempunyai kekayaan itu, kami mempunyai cerita kami sendiri, watak kami sendiri, dan budaya kami sendiri. Kami harus berbangga dengan itu dan kami harus mempromosikannya,” katanya.

1046862 h 7d8a6b7b84a2

Koster juga menegaskan bahawa Upin & Ipin adalah produk asing dan wang yang dibelanjakan orang Bali untuk menontonnya pergi ke Malaysia. Beliau percaya bahawa adalah lebih baik bagi orang Bali menyokong perniagaan tempatan, termasuk studio animasi tempatan.

“Kita harus berbangga dengan budaya kita sendiri dan kita harus menyokong perniagaan kita sendiri, itulah cara untuk menjadikan Bali lebih baik,” ujar Koster lagi.

Koster turut menasihatkan generasi muda Bali menonton filem “Jayaprana Layonsari” yang menurutnya boleh memberi inspirasi untuk menjalani kehidupan yang baik. Beliau menekankan kepentingan menyumbang, dalam membina dan memajukan budaya Bali.

Sumber: KOMPAS.com

klcc observation deck

Rakyat Malaysia lahir Ogos boleh dapat tiket percuma lawat menara berkembar Petronas

nurhidayah ali puteh

Siti Norhidayah ingatkan Ali Puteh untuk bayar duit saman