Set between 1993 and 1998 Anwar The Untold Story documents the turbulent political situation of the era. – Pic courtesy of Bianglala Entertai
in

Filem Anwar: The Untold Story berjaya mendapat kutipan 1 juta pada hari pertama tayangan

Filem Anwar: The Untold Story, yang menggambarkan perjalanan politik Perdana Menteri Datuk Sri Anwar Ibrahim, telah berjaya memperoleh RM1 juta pada hari pembukaannya.

Kami bersyukur filem terbitan Yusrych Global Sdn Bhd ini meraih sambutan luar biasa.

Lebih menggembirakan rakyat Malaysia memilih menonton filem biopik yang mengangkat kisah perjuangan Perdana Menteri berbanding karya antarabangsa.

Filem Anwar: The Untold Story menjadi pembuka jalan untuk pembikin filem menghasilkan filem biopik mengenai tokoh lain pada masa depan.

Ia sekali gus membuktikan penerimaan penonton terhadap naskhah biopik berdasarkan kisah benar tokoh negarawan yang masih hidup.

Pawagam di seluruh negara, termasuk Sabah dan Sarawak, penuh memenuhi pawagam pada hari pertama tayangan. Penerbit Eksekutif dan penulis Zulkiflee Anwar Haque, juga dikenali sebagai Zunar, melahirkan rasa bersyukur atas sambutan yang luar biasa. Filem itu turut mencipta sejarah kerana menjadi filem paling banyak menerima tempahan awal oleh pawagam. Zunar turut mengharapkan sambutan positif akan berterusan daripada orang ramai.

Saya akui filem ini banyak terima tempahan lebih awal oleh pihak pawagam. Contohnya, pawagam di MidValley dan Pulau Pinang yang sudah penuh dan ditempah lebih awal untuk tayangan filem ini.

Filem Anwar: The Untold Story ini adalah genre yang jarang ada di Malaysia kerana ia membongkar kebenaran dan apa yang berlaku pada 1988.

Justeru, saya berharap orang ramai akan datang untuk menonton kisah benar yang tidak pernah didedahkan oleh Perdana Menteri.

Diarahkan oleh Viva Westi, filem ini dibintangi oleh Farid Kamil sebagai Anwar, dan pelakon terkenal Indonesia Acha Septriasa sebagai Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Runut bunyi filem, iaitu “Menjaga Cintamu,” yang dibawakan oleh penyanyi terkenal Datuk Seri Siti Nurhaliza, digubah oleh Andi Rianto dengan lirik oleh Sekar Ayu Asmara. Walaupun penggambaran utamanya di Malaysia, filem ini turut menjalani penggambaran di Indonesia.

Anwar: The Untold Story mengisahkan perjuangan dan pengorbanan Anwar menentang amalan rasuah dengan sokongan isterinya. Filem memfokuskan bagaimana Anwar tegas menolak pelbagai jenis imbuhan dan wang tunai menyebabkannya difitnah dalam konspirasi besar hingga dipecat, dipukul secara brutal dalam lokap dan dibiarkan tanpa rawatan sehingga beberapa hari.

2079408

Jihan Muse masih belum bersara dari industri seni dan mengacara

Beats Studio Buds Plus Transparent

Apple Beats Studio Buds+ bakal mula dijual di Malaysia dengan harga RM699