merdeka social experiment ioi city mall
in

Eksperimen sosial di IOI City Mall menguji patriotisme rakyat Malaysia

Satu eksperimen sosial yang dijalankan di IOI City Mall telah menguji patriotisme rakyat Malaysia dengan cara yang agak kreatif.

Eksperimen itu yang bertajuk “Tell Us You’re Malaysian Without Telling Us You’re Malaysian”, melibatkan empat lelaki yang berdiri di dalam lif dan mula membaca Rukun Negara, prinsip kebangsaan warganegara Malaysia.

@ioicitymallmy Tell us you're Malaysian, without telling us you're Malaysian 🇲🇾 A social experiment in IOI City Mall. #socialexperiment #merdeka #malaysians #fyp #ioicitymall ♬ original sound – IOI City Mall

Apabila setiap pelanggan baharu menaiki lif, salah seorang daripada lelaki itu akan bergilir-gilir membaca prinsip seterusnya.

Reaksi pelanggan baharu itu berbeza-beza. Ada yang keliru, ada juga yang terhibur. Tetapi kesemua mereka akhirnya turut serta dalam bacaan tersebut, membuktikan bahawa Rukun Negara sudah tersemat dalam sanubari hati mereka.

vlcsnap 2023 08 31 22h42m49s980

Eksperimen itu juga menguji pengetahuan rakyat Malaysia tentang lagu kebangsaan “Negaraku”. Empat lelaki itu mula menyanyikan lagu itu, bergilir-gilir dengan setiap baris. Sekali lagi, individu baharu pada mulanya teragak-agak, tetapi mereka akhirnya menyertai nyanyian.

Eksperimen sosial itu telah dipuji oleh ramai rakyat Malaysia, yang menyifatkan ia sebagai cara kreatif dan patriotik untuk meraikan kemerdekaan negara. Walau bagaimanapun, ada juga yang mengkritik percubaan itu, mengatakan bahawa ia dipentaskan dan reaksi pelanggan baharu itu tidak nampak tulen.

vlcsnap 2023 08 31 22h43m03s740

Tidak kira sama ada eksperimen itu sengaja diadakan atau tidak, ia sudah pasti mencetuskan perbualan tentang patriotisme dan identiti nasional di Malaysia. Ia juga telah mengingatkan rakyat Malaysia tentang kepentingan Rukun Negara dan “Negaraku”.

Sumber: TikTok

kereta langgar kereta polis pengiring

Terlalu ikut kenderaan pengiring, kereta tak sempat brek dan rempuh kenderaan polis

sanusi optimus prime

MB Kedah Sanusi kongsi bagaimana Optimus Prime beri ilham pada beliau menjadi pemimpin