mat salleh order makan
in

Cubaan seorang Mat Salleh memesan makanan di sebuah kedai menjadi tular

Sejak kebelakangan ini di era media sosial, ramai mat salleh kita lihat sudah mula belajar Bahasa Melayu. Namun ada yang mengambil perkara itu sebagai positif, dan ada juga yang mengambilnya sebagai negatif.

Terkini, tular sebuah video di Tiktok memaparkan seorang Mat Salleh cuba memesan makanan dalam Bahasa Melayu di sebuah kedai makan.

@marl.boru Trying to practise some of my Malay 👋whilst showing my friend a nasi lemak spot at Janda Baik. Terbaik #traveltiktok #languagelearning #cyclin #bikepacking #explore #fyp #malaysia #kualalumpur #travel #worldwide #nasilemak ♬ original sound – boru

Apa yang lebih menarik ialah percakapan Melayunya yang fasih ketika memesan Nasi Lemak dan kopi. Malah dia dengan mudah menggunakan padanan berangka, seperti dua pinggan nasi dan dua cawan kopi, semasa berinteraksi dengan peniaga.

Kami di Tergini sentiasa menyokong mana-mana warga asing untuk belajar Bahasa Melayu, tidak kira apa warna kulit anda, negara mana anda datang, yang penting kita boleh cakap Melayu bersama.

Sumber: Tiktok

kerja stesen minyakdipanggil tak pandai

“Hah! Belajar tak pandai la tu” – Hanya kerana bekerja di stesen minyak, gadis ini dipanggil kurang cerdik

trx

Syarikat bas Starmart Express dan TRA Xpress digantung berkuat kuasa 12 Jun 2023