ali puteh
in

Ali Puteh mengamuk kepada komen kurang ajar semasa sesi live membuat sambal

Dalam siaran langsung TikTok baru-baru ini, pelawak Ali Puteh, juga dikenali sebagai Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan, mendapati dirinya berdepan dengan pengguna media sosial yang kurang ajar mempersoalkan keberkatan rezekinya.

Pelawak yang sedang menyiapkan sambal untuk dijual itu tidak bertangguh menjawab komen yang membuatkannya marah.

Sambil meluahkan kekecewaannya, Ali mengingatkan individu itu bahawa rezeki dan keberkatan dikurniakan Allah, menegaskan manusia bukanlah penentu perkara sebegitu.

hm2445putehj 1679220251

“Allahuarabbi, bawa-bawalah cermin diri tu abang. Orang punya rezeki berkat tak berkat ke tak payah buat kerja tuhan.

Dia cakap rezeki tak berkat, rezeki kepala bapak dia. Orang berniaga elok-elok.

Rezeki ini kita usaha, kita doa, tawakal dan kita serah pada Allah. Kita tak tahu rezeki kita berkat atau tak yang menentu Allah.

Bukan kita yang menghukum orang..rezeki orang berkat atau tak. Saya bukan jual babi dekat depan ni, saya jual sambal,”

Ali menafikan sebarang dakwaan tentang paksaan orang untuk membeli, menyatakan bahawa dia tidak pernah memaksa sesiapa pun untuk menyertai siaran langsungnya atau membeli produknya. Dia mengambil peluang untuk menggalakkan pengikut memberi tumpuan kepada perkara positif, berdoa untuk isu global seperti Palestin, dan mengelakkan penyebaran negatif.

“Ajak jumpa kau takut. Orang berniaga jangan kacau. Saya tak pernah paksa orang masuk, saya tak pernah paksa orang beli,”

Dalam nada yang lebih ringan, pelawak berusia 33 tahun itu secara berjenaka menasihati penontonnya supaya tidak sakit hati, menggesa mereka untuk muhasabah diri dan mengelak daripada terlibat dalam ucapan negatif.

@deli_ahmad GARA2 MULUT PUAKA NETIZEN ALI PUTEH MENGAMUK DALAM LIVE.. #aliputeh #fyp #angry ♬ original sound – Daily Ahmad

“Orang Melayu kita ni, kita baru nak berniaga dah mengata, lepas tu complain hujung bulan ‘teruklah bulan ini berniaga’. Memanglah! Asyik mengata orang sahaja. Macam mana nak dapat rezeki banyak,”

Beliau mengakhiri kata dengan menggesa orang ramai supaya berhati-hati dengan kata-kata mereka, menekankan kepentingan kesedaran diri dan mengelakkan perkara negatif.

Sumber: TikTok

siti nurhaliza umg israel

Siti Nurhaliza terkejut dengan mesej pro-Israel Universal Music

abdul rahman adik sebak

“Kalau nangis, baca al-Fatihah” – video dua beradik berkongsi kisah sedih di pusara keluarga pasti buatkan anda sebak