hazeman huzir palestin
in

Aktivis Hazeman Huzir kecam komen tidak sensitif semasa siaran langsung dengan pemuda Palestin

Hazeman Huzir, seorang pengacara, pencipta kandungan, dan aktivis kemanusiaan, meluahkan kekecewaannya terhadap segelintir netizen yang tidak sensitif semasa sesi siaran langsung di Instagram miliknya. Hazeman, yang lebih mesra dikenali sebagai Haze, jelas kecewa dengan komen yang dibuat semasa sesi itu, yang didedikasikan untuk membincangkan isu kritikal di Palestin.

Insiden itu berlaku apabila seorang individu mengulas mengenai penampilan tetamu jemputan Haze, Yousuf Hamis Abu A’ssi, yang mesra disapa @yousuf_anak_palestine sebagai “kacak.” Haze mendapati kenyataan ini tidak sesuai dan meluahkan rasa jengkelnya dengan berkata,

“Yang komen bukan-bukan dekat bawah ni, korang kenapa? Rumah dia baru kena bom tau! Tolong sensitif sikit. Bodoh mana yang aku tengah live tadi tinggalkan komen ‘eh handsome la Yusuf ni’. Mende korang ni? Aku berborak benda yang serious tau!

“Buat malu orang Malaysia je, kau ingat perangai kau comel ke macam tu buat depan orang Palestin? Garik macam tak pernah jumpa jantan! Tak sensitif langsung korang ni,” katanya.

Haze menekankan kepentingan menangani isu-isu mendesak di Palestin, terutamanya memandangkan Yousuf merupakan anak jati Gaza yang berpindah ke Malaysia untuk pengajiannya. Dia merasakan bahawa komen sedemikian adalah tidak menghormati keadaan yang teruk.

Beliau seterusnya menyampaikan kekecewaannya dengan menyatakan

“Malu, malu, malu tau tak? Kita ni tengah bercakap pasal isu besar lepastu berani betul ada orang komen kenapa abang Haze garang sangat.

“Kau dah malukan negara kita lah b*doh…Malu!,” jelasnya.

hazeman huzir 1
Sumber imej: The Rakyat Post

Untuk menegaskan maksudnya, Haze berkongsi tangkapan skrin komen daripada pengikutnya yang bersetuju dengan sentimennya. Beberapa pengikut malah berasa terpaksa meninggalkan sesi siaran langsung kerana ketidakselesaan yang disebabkan oleh komen yang tidak sensitif.

Reaksi Haze mendapat pujian ramai, dan beberapa netizen berkongsi pendapat mereka mengenai perkara itu.

“Allah malunya, saya yang rasa malu.

“Sebab tu aku leave live tadi. Komen mengarut tu. Gatal sangat!

“Tak faham jenis perempuan mengelinjang pantang nampak orang hensem. Agak-agak la pun nak komen. Kita yang perempuan pun malu. Tak kena tempat pula nak komen macam tu dengan orang Palestin tu,” komen netizen.

Sumber: Instagram

hqdefault

Treler The Boy Who Lived, kisah stuntman ‘Harry Potter’ lumpuh dalam kemalangan di set ‘Deathly Hallows’

maxresdefault

Malaysia pertimbangkan platform media sosial berdaftar dengan SKMM