isteri ajak shiro
in

Ajak Shiro rayu perpindahan sekolah isterinya kerana masalah kesihatan akibat memandu lebih 152 kilometer setiap hari

Pelawak dan penyampai radio, Ajak Shiro, amat berharap isterinya, Nur Afifah Amin, untuk mendapatkan perpindahan sekolah tahun ini, disebabkan masalah belakangnya yang berterusan dan perjalanan harian yang menjangkau lebih 152 kilometer.

Ajak mendedahkan isterinya telah bercuti sakit selama dua minggu dan kini menjalani fisioterapi di Petaling Jaya, Selangor, kerana masalah tulang belakang.

Dia menyatakan kebimbangannya tentang kesihatannya, memandangkan dia terpaksa berulang-alik setiap hari antara Petaling Jaya dan Nilai, Negeri Sembilan, sejak dua tahun lalu. Walaupun banyak percubaannya untuk menukar sekolah, dia masih tetap menerima penolakan tanpa sebarang penjelasan jelas.

“Isteri saya sudah membuat permohonan pertukaran sekolah lebih lima kali sejak dua tahun lalu. Namun, mereka hanya maklumkan permohonan tidak berjaya tanpa memberikan sebarang alasan.

“Sebagai suami sudah tentu saya risaukan keselamatan isteri yang berulang-alik dari Petaling Jaya ke Nilai, Negeri Sembilan selama dua tahun ini. Ditambah pula, dia kini mengalami masalah tulang belakang hingga menyebabkan dia terpaksa cuti sakit selama dua minggu dan perlu menjalani rawatan fisioterapi setiap dua hari sekali.

“Isteri saya memang tak boleh nak memandu kereta seperti dulu. Nak buat kerja berat pun doktor tak izinkan sebab bimbang akan memberi tekanan dan masalah kepada tulang belakangnya nanti.

“Saya buat hantaran di media sosial bukan sengaja nak meraih simpati, tapi sekadar nak berkongsi saja. Tak sangka pula ramai yang mengalami nasib sama, malah ada kakitangan kerajaan yang lebih dahsyat ujian yang mereka perlu hadapi apabila terpaksa berjauhan dengan keluarga bertahun-tahun lamanya,” katanya.

553

Hasrat Ajak bukan untuk meraih simpati, tetapi menunjukkan cabaran yang dihadapi oleh sesetengah kakitangan kerajaan. Dia menekankan bahawa situasi isterinya hanyalah satu contoh, dan ramai lagi yang mengalami perpisahan yang lebih lama daripada keluarga mereka kerana kewajipan bekerja.

Ajak menjelaskan bahawa dia tidak berniat untuk menyalahkan mana-mana pihak tertentu. Matlamatnya adalah untuk berkongsi pengalaman isterinya, yang terpaksa melalui proses permohonan tanpa menggunakan pengaruh orang dalam. Dia juga mahu menepis tanggapan salah bahawa mereka yang berada dalam industri secara automatik akan mendapat layanan khas.

“Saya sudah cuba pujuknya untuk berhenti kerja, tapi ini yang dia minat. Dia masuk universiti pun sebab nak jadi pendidik, takkan saya nak halang. Cuma saya mohon permohonan terakhir yang dilakukan pada tahun ini mendapat kelulusan,” katanya lagi.

Ajak sebelum ini meluahkan kekecewaannya di media sosial berhubung permohonan pertukaran sekolah isterinya yang tidak diluluskan sejak dua tahun lalu, meluahkan cabaran yang mereka hadapi sepanjang proses tersebut.

Sumber: Instagram

cerun

Kerajaan mengenalpasti 31 kawasan hotspot yang berisiko berlaku tanah runtuh

WALID ABU ALI copy 1699007178

Kempen boikot rakyat Malaysia terhadap perniagaan menyokong Israel mendapat pujian duta Palestin