khairul aming sambal nyet tiada hutang banyak kereta bezza
in ,

Khairul Aming kongsi strategi kewangannya, hanya ada hutang kereta Bezza

Khairul Aming, individu di sebalik jenama terkenal Sambal Nyet, sekali lagi menjadi bualan ramai mengenai pandangannya tentang hal kewangan. Daripada berbelanja besar pada kereta mewah dan rumah mewah, dia meletakkan wangnya ke dalam pelaburan pada perniagaannya sendiri.

Falsafah Khairul adalah mudah: aset ketara seperti mesin di kilangnya menghasilkan pelaburan yang lebih selamat berbanding kemewahan material.

FotoJet 2023 08 28T014001.068 1 1

“Saya memang tak ada rumah, saya tak ada kereta mewah, ada satu kereta yang baru saya beli pada mak saya tapi bukan untuk saya. Aset saya semua kilang sahaja.

“Saya memang jenis suka melabur dalam bisnes, duit daripada bisnes akan berkembang untuk bisnes semula.

“Bab bisnes saya tidak berkira macam contoh staf nak pakai atau beli mesin ini, okey beli. Tetapi kalau saya nak beli barang sendiri, pergi kedai ini, tengok mahal, letak balik la,” kongsinya.


Dalam dunia di mana hutang boleh menjadi besar dengan cepat, Khairul telah memilih untuk mengelak daripada pinjaman peribadi dan tambahan beban kewangan. Selain daripada pinjaman untuk kereta Perodua Bezza, pegangan kewangannya adalah bebas hutang. Dia memperjuangkan idea bahawa hidup tanpa hutang membawa kepada keamanan dan ketenangan hidup.

Apa yang membezakan Khairul bukan hanya kepintaran kewangannya tetapi juga pandangan praktikalnya. Dia yakin walaupun dalam masa yang mencabar, jentera di kilangnya boleh menjadi aset berharga, menyediakan jaringan keselamatan kewangan untuk dirinya.

“Saya memang tak ada loan (pinjaman), satu-satunya yang saya ada ialah kereta Perodua Bezza itu sahaja, yang lain semua aset yang dah dibeli dah habis bayar termasuklah dekat kilang.

“Dekat kilang semua mesin juta-juta itu semua dah habis bayar, itu semua aset saya.

“Kalau la satu hari nanti saya mati, bisnes saya tak jalan, keluarga saya boleh jual semua mesin-mesin yang ada, boleh dapat duit daripada itu untuk mereka,” katanya.

Warga netizen memuji disiplin kewangan Khairul. Ramai yang memuji kebolehannya membezakan antara kehendak dan keperluan dalam dunia yang sering menitikberatkan materialisme. Dalam dunia media sosial yang suka bermegah dengan kemewahan, Khairul Aming menjadi contoh yang patut dipuji

Sikap terpuji Khairul mengingatkan kita tentang pilihan kewangan yang baik, pelaburan berhemat, dan kebijaksanaan untuk mengutamakan keselamatan kewangan jangka panjang berbanding kemewahan sekejap.

Sumber: X (Twitter)

right surveillance systems for your business

MBSA akan memasang 445 kamera CCTV bagi memantau kawasan sering banjir

maxresdefault 21 1

Peminat Taylor Swift pasti kecewa, filem Eras Tour tidak ditayangkan di Malaysia