in

Treler MALBATT: Misi Bakara diperlihatkan, inilah kisah sebenar misi Black Hawk Down

Pada tahun 2001, filem Black Hawk Down ditayangkan di pawagam, ia menceritakan kisah benar ketika Perang Somalia pada tahun 1993. Bagaimanapun, filem itu tidak mendedahkan penglibatan sebenar tentera Malaysia dalam misi tersebut.

Kini, selepas 22 tahun, Adrian Teh dari Act 2 Pictures, kembali dengan sebuah lagi filem bertemakan ketenteraan dan perang, berjudul MALBATT: Misi Bakara.

malbatt misi bakara

MALBATT: Misi Bakara ialah filem kisah benar yang memberi penerangan tentang misi kecemasan Batalion Malaysia semasa Perang Somalia pada 1993. Susulan arahan UNOSCOM, tentera Malaysia datang membantu askar Amerika Syarikat yang terperangkap selepas nahas helikopter, bersama dengan juruterbang, anak kapal, dan 70 renjer.

maxresdefault 11

Filem ini menampilkan barisan pelakon terkenal termasuk Bront Palarae, Shaheizy Sam, Hairul Azreen, Zahiril Adzim, Iedil Dzuhrie, Adlin Aman Ramlie, dan banyak lagi.

Walaupun menghadapi cabaran semasa proses penggambaran kerana berlaku banyak perubahan, dan set penggambaran di negara Turki, team produksi berjaya menyiapkan filem tersebut.

MALBATT Misi Bakara Shooting 1024x683 1

Bagaimanapun, pengubahsuaian yang meluas mengakibatkan kos berjumlah RM20 juta, menjadikannya antara filem aksi nyata tempatan yang paling mahal.

Filem MALBATT: Misi Bakara akan mula ditayangkan di pawagam mulai 24 Ogos 2023 nanti.

maybank qr pay

Pelanggan Maybank boleh berbelanja guna kod QR di Thailand, Indonesia dan Singapura

230530 ismail sabri khairy MRT screen grab

RapidKL dikritik kerana membiarkan Datuk Seri Ismail dan Khairy menaiki MRT tanpa pelitup muka