in

Daripada drama pendek kepada filem seram, Syif Malam berkongsi kisah menakutkan pekerja di sebelah malam

Sebuah drama pendek yang memberi inspirasi kepada filem seram bertajuk Syif Malam, yang menerokai pengalaman seram pekerja pada syif malam.

Penerbit filem itu, Mohamad Zubir Badar Shair, mendapat inspirasi daripada drama pendek berdurasi 14 minit berjudul Awanimbus, yang telah ditonton lebih 1.6 juta di YouTube.

“Konsep dan jalan cerita drama pendek itu menarik dan menakutkan,” kata Zubir, “dan pengalaman yang boleh dikaitkan dengan pekerja syif malam yang menghadapi pertemuan yang menakutkan di tempat kerja mereka dan menjadikannya lebih menarik.”

Pengarah Fairus Anuar, akan menyelitkan unsur komedi ke dalam filem seram itu, mencipta adunan unik yang jarang muncul dalam filem Malaysia. Filem ini mengekalkan suasana ngeri yang sama seperti drama pendek, tetapi mengembangkan lagi cerita dan latar belakangnya.

Syif Malam mengisahkan tiga rakan sepejabat iaitu Ikmal, Botak dan Mok yang bekerja sebagai pereka grafik. Kehidupan mereka bertukar apabila mereka secara tidak sengaja membongkar mitos ngeri yang mengintai di dalam bangunan pejabat mereka.

2378905

Syif Malam menampilkan barisan pelakon yang hebat seperti Taqim Zaki, Anas Ridzuan, Shahkimin, Zera Hariz, Kamarul Eqifshah, Sobri Anuar, Riezman Khuzaimi, Ismeth, dan Mili Supina. Filem ini adalah terbitan Empire Film Solution Sdn. Bhd dan Thinkerbell Studios Sdn. Bhd.

Sumber: mStar

maxresdefault 8

Treler pertama Ghostbusters: Frozen Empire, keadaan kembali pada zaman ais

2417584

Bekas menteri belia dan sukan, Syed Saddiq didapati bersalah