spaceandt2 1699780350
in

USM dan SpaceIn melancarkan picosatellite pertama Malaysia pada roket SpaceX

Universiti Sains Malaysia (USM) dan SpaceIn Sdn Bhd mencipta sejarah hari ini dengan pelancaran picosatellite pertamanya, SpaceANT-D. Satelit itu dilancarkan pada roket SpaceX Falcon 9 dari Vandenberg Space Force Base di California pada jam 2.47 pagi.

SpaceANT-D ialah satelit 5x5x5 cm dengan berat kurang daripada 250g. Ia akan menunjukkan misi menyimpan dan memajukan data untuk aplikasi IoT. Satelit akan menerima data daripada sensor di bumi, dan menghantarnya kembali ke stesen bumi, di mana ia kemudiannya akan dihantar ke ‘cloud’ untuk mendapatkan data yang mudah oleh pengguna.

SpaceANT D 01

Pelancaran satelit itu merupakan pencapaian penting dalam usaha Malaysia dalam mencapai Eksplorasi Angkasa Malaysia 2030. Ia juga menunjukkan komitmen USM dan SpaceIn untuk membangunkan bakat tempatan, mempromosikan inovasi dan memajukan industri angkasa lepas di Malaysia.

Dr Norilmi Amilia Ismail, ketua pegawai eksekutif SpaceIn, melahirkan rasa terujanya terhadap peristiwa bersejarah ini.

“Kami percaya dengan pengurangan kos melalui penggunaan satelit kecil akan memberi lebih banyak peluang kepada semua untuk menggunakan teknologi angkasa bagi menyelesaikan pelbagai masalah industri dan kehidupan,” katanya.

SpaceANT D 4 02

Satelit SpaceANT dijangka digunakan dalam pelbagai industri, termasuk pertanian, perhutanan, dan minyak dan gas.

SpaceIn adalah salah satu pemenang program pemecut SUPERB yang ditawarkan TERAJU, sebuah agensi tindakan afirmatif Bumiputera strategik yang ditubuhkan pada 2011 di bawah Jabatan Perdana Menteri. Geran yang dimenangi telah digunakan untuk membangunkan SpaceANT-D. SpaceIn juga menerima pembiayaan daripada CRADLE untuk membangunkan pusat data satelit di USM.

Sumber: The Malaysian Insight

pembaca berita rtm mohon maaf syukfendi

RTM terima permohonan maaf pengguna TikTok kerana video tular pembaca berita

effd

MRSM tidak pernah ada polisi hanya pelajar miskin boleh masuk – Asyraf Wajdi