tmj siam paragon mall
in ,

Tunku Ismail berkongsi kisah cemas insiden tembakan di Siam Paragon Mall, Bangkok

Dalam catatan media sosial terbarunya, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim, berkongsi pengalaman cemas kejadian tembakan di Siam Paragon Mall, Bangkok, Thailand, semalam.

Tunku Ismail berada di lobi hotel berhampiran pusat beli-belah itu bersama isteri, Che Puan Besar Khaleeda Bustamam, dan pemain Johor Darul Ta’zim (JDT) ketika tembakan bermula. Dia menggambarkan adegan huru-hara orang ramai yang menjerit dan berlari masuk ke dalam hotel dari pusat membeli-belah.

download 9

“Ia sangat bising dan terdapat begitu banyak jeritan. Kami semua sedang duduk di lobi hotel ketika itu,” tulisnya.

Tunku Ismail segera membawa anak-anak dan keluarganya ke tempat yang selamat, berlari ke ruang bawah tanah bersama pasukannya. Dia berkata fikirannya tertumpu pada bilangan penembak, senjata yang mereka gunakan, dan keadaan keseluruhan.

dw siam5 exit 231003

“Kami perlu berjaga-jaga dan bersedia untuk sebarang kemungkinan kerana yang kami tahu ketika itu hanyalah bunyi tembakan yang kedengaran. Kami tidak mempunyai maklumat lain dan perlu bersedia untuk apa-apa perkara yang boleh berlaku,” katanya lagi.

Tunku Ismail teringat memberitahu anak-anaknya bahawa keadaan akan kembali tenang dan meminta mereka tunduk sambil menunggu kenderaan tiba. Dia dan pasukan keselamatannya berdiri di hadapan keluarga sebagai ‘perisai’ untuk melindungi mereka walau apa pun yang berlaku.

nr2elkbo bangkok mall gunman 625x300 03 October 23 1

“Apa yang difikiran saya adalah untuk membawa keluarga dan pasukan saya keluar dari tempat itu. Isteri saya memeluk anak-anak kami, menundukkan diri dan cuba menenangkan mereka kerana mereka ketakutan dan menangis.

“Saya menjerit sekuat hati kepada pasukan keselamatan kami untuk membawa kereta ke ruang bawah tanah dan membawa kami ke lokasi yang selamat jauh dari tempat tersebut,” ujarnya.

Tambah Tunku Ismail lagi, beliau memberitahu pasukan keselamatannya untuk membawa mereka semua ke Kedutaan Malaysia, tetapi pemandu itu memaklumkan bahawa Kedutaan Singapura terletak lebih dekat. Kemudian beliau segera menghubungi Konsul Jeneral Singapura di Johor, dan kesemua mereka selamat berlindung di tempat kedutaan tersebut.

Snapinsta.app 385739561 982134779677521 6737380833353207127 n 1170

“Saya menghubungi Perdana Menteri Malaysia dan Menteri Pertahanan untuk memaklumkan apa yang berlaku. Duta Besar Malaysia turut ada bersama kami.

“Setelah semuanya selamat, kami bergerak ke lapangan terbang dan terbang pulang ke Johor. Malangnya, saya terlepas perlawanan JDT tetapi saya bersyukur keluarga saya dan pasukan kami selamat.

“Ini adalah pengalaman terburuk yang pernah saya lalui. Melindungi nyawa anak-anak saya daripada pembunuh. Semoga Tuhan merahmati roh mereka yang tidak berdosa yang maut dalam kejadian itu.

“Alhamdulillah, kami selamat. Terima kasih kepada pasukan keselamatan saya dan rakan-rakan kami dari Singapura dan Malaysia. Saya akan selamanya berterima kasih kepada anda semua,” ujarnya lagi.

@skynews A 14-year-old has been arrested after three people were shot dead in a #Bangkok #shoppingcentre. Hundreds of people fled the #SiamParagon Mall – a luxury complex in the #Thai #capital ♬ original sound – Sky News

Hantaran Tunku Ismail melegakan orang ramai, yang melahirkan rasa terima kasih atas keselamatan beliau terhadap keluarga dan pasukannya.

Sumber: Majoriti

385436497 122100444650063641 1539512777438962327 n

Mastra dari Todak Studios, permainan 5v5 bakal dikeluarkan suku ke-4 tahun 2024

mbpg parkir depan rumah feat image

Majlis Pasir Gudang melarang parkir kereta depan rumah atau di rumah jiran