tun mahathir pusat fisioterapi enaya gaza
in

Tun Mahathir dukacita kemusnahan Pusat Fisioterapi Dr Siti Hasmah & Enaya di Gaza

Bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad, melahirkan rasa dukacita atas kemusnahan Pusat Fisioterapi Dr Siti Hasmah dan Enaya di Gaza semasa serangan Israel pada 7 November lalu.

Dalam satu kenyataan media sosial, beliau mendedahkan terdapat lima keluarga Palestin mencari perlindungan di kemudahan tersebut selepas rumah mereka musnah dalam serangan sebelum ini. Malangnya, empat ahli keluarga meninggal dalam pengeboman baru-baru ini.


Dr Mahathir menekankan hubungan peribadi dengan hospital itu, memetik penglibatan Yayasan Keamanan Global Perdana (PGPF), di mana beliau adalah ahli dalam pembinaannya. Bekerjasama dengan organisasi seperti Humanitarian Care Malaysia, Muslim Care Malaysia, Media Prima Humanitarian Fund dan Persatuan Amal untuk Bantuan Palestin, hospital itu telah beroperasi sejak 2019.

enayagaza22q 768x528 1

Terletak di Khan Younis, Gaza Selatan, kemudahan itu walaupun tidak mengancam Israel, masih menjadi sasaran pihak rejim. Dr Mahathir mengutuk sekeras-kerasnya serangan Israel, menyifatkan ia sebagai pembunuhan beramai-ramai awam dan bukannya peperangan antara tentera.

Sambil menyatakan kebimbangan yang mendalam, beliau menekankan sasaran yang disengajakan terhadap hospital, kediaman, dan kini pusat fisioterapi oleh rejim Israel. Dr Mahathir menggesa protes global dan doa untuk rakyat Palestin yang menghadapi kekejaman Israel.

Dalam penilaiannya, sekutu Israel khususnya Amerika Syarikat dan United Kingdom, dikritik kerana menyokong tindakan Israel yang berterusan. Bekas perdana menteri itu menggesa kecaman antarabangsa dan campur tangan untuk menghentikan keganasan yang berterusan terhadap orang awam di Gaza.

Sumber: X (Twitter)

WhatsApp Image 2023 11 17 at 10.36.09 1ba0750a

Sharnaaz Ahmad bebas dari tuduhan kes tumbuk pengawal keselamatan

uni17 HMfield image socialmedia

Universal Music Malaysia menjauhkan diri daripada kenyataan anti-Hamas UMG