2120054
in ,

Tol percuma Lebuhraya SUKE fasa 2 bermula dari 16 hingga 29 Jun 2023

Sempena pembukaan Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) fasa dua, pengguna jalan raya berpeluang menikmati perjalanan bebas tol di Plaza Tol Alam Damai untuk tempoh dua minggu, bermula dari 16 Jun hingga 29, 2023.

Inisiatif yang diumumkan oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, itu bertujuan menggalakkan lebih ramai pengguna menggunakan laluan yang baru dibuka itu.

“Ia akan menjadi pemangkin kepada aktiviti ekonomi kerana mereka yang tidak menggunakan lebuh raya baharu akan menikmati trafik lebih lancar dan perjalanan yang lebih pantas.

“Ini akan mempercepat perjalanan orang ramai ke tempat kerja, seterusnya membolehkan mereka menjadi lebih produktif,” katanya pada sidang media selepas majlis pelancaran Lebuhraya SUKE fasa dua pada Khamis.

Baru SUKEFASA213 scaled 1

Dengan selesainya fasa kedua, SUKE kini menjadi laluan alternatif kepada pengembara yang menggunakan Lebuh Raya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) untuk berulang-alik dari Sri Petaling ke Ulu Kelang.

Lebuh raya itu dijangka dapat mengurangkan kira-kira 30 peratus kesesakan lalu lintas di MRR2, serta 36 peratus di Jalan Ampang dan Jalan Loke Yew, kedua-duanya terkenal dengan kesesakan yang kerap.

Bahagian fasa dua meliputi laluan sepanjang 7.8 kilometer dari Sri Petaling, Lebuhraya Shah Alam (KESAS), ke Persimpangan Cheras-Kajang, melengkapkan laluan utama SUKE sejauh 24.4 kilometer yang bermula dari persimpangan Sri Petaling ke persimpangan Bukit Antarabangsa.

Selepas tamat tempoh bebas tol itu, kadar bayaran tol di Plaza Tol Alam Damai ialah RM2.30.

Sumber: The Star

coklat syiling emas bolasepak

Bekas juruteknik ini dedah rahsia kotor kilang makanan childhood anda

shutterstock 505066678

PM Anwar mahu RUU Keselamatan Siber digubal segera