maxresdefault 19
in

Tiada lagi subsidi, harga ayam dan telur mulai 1 Julai

Bermula 1 Julai, kerajaan tidak lagi memberi subsidi untuk produk ayam dan telur, umum Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu. Keputusan ini diberitahu sebagai menjawab soalan yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen Masjid Tanah, Datuk Mas Ermieyati Samsudin. Subsidi itu akan berakhir pada 30 Jun, dan sistem pengapungan harga akan mula dilaksanakan mulai 1 Julai.

Penamatan subsidi itu bertujuan membolehkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) menilai dan mengawal selia harga ayam dan telur, dengan mengambil kira turun naik dalam pasaran. Bagi memastikan kestabilan bekalan barangan ini selepas subsidi tamat, KPDN telah melaksanakan mekanisme “soft-landing” yang melibatkan proses pemulihan secara berperingkat.

Untuk memudahkan peralihan ini, langkah-langkah tertentu telah dilaksanakan. Kerajaan telah menarik balik sekatan ke atas eksport ayam daging hidup, kecuali “Day Old Chick” (DOC), ayam bulat dan potongan ayam. Selain itu, import ayam dan telur dari negara sumber yang diiktiraf akan dibenarkan.

“Bagi pengimportan ayam, negara sumber yang dibenarkan termasuklah Thailand, China, Brazil, dan Denmark. Manakala bagi pengimportan telur, negara sumber yang dibenarkan ialah Thailand dan Ukraine,” katanya.

Selain itu, kerajaan akan meneruskan program penjimatan stok ayam bulat yang diselia oleh Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), dan Program Jualan Agro Awam oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama). Inisiatif ini akan menyumbang kepada mengekalkan bekalan ayam bulat yang stabil di pasaran.

“Program Jualan Agro Madani oleh Fama memasarkan pelbagai hasil pertanian termasuk telur, dengan harga 5 hingga 10% lebih rendah dari pasar basar setempat, terutamanya di kawasan kumpulan berpendapatan rendah.

“Sehingga 8 Mei 2023, sebanyak 28,078,620 biji telur telah diedarkan melalui 369 outlet FAMA,” katanya.

BN060850305 1686210993

Rakyat Indonesia sambut Jokowi di Malaysia dengan lagu kebangsaannya

naim kejap la

“Kejaplah! Kau nak cepat mana lagi sebenarnya?” – Naim bergurau bila disuruh cepat buat persembahan