qiwiee mohon maaf
in

Teacher Qiwiie padam video di TikTok selepas terima kecaman, tampil mohon maaf & mengakui kesilapannya

Seorang guru di sebuah sekolah swasta berdepan kritikan ramai daripada netizen selepas membuat kandungan TikTok membabitkan menyelongkar beg sekolah, kerana didakwa tidak melindungi privasi pelajar.

Seorang ibu, yang menggunakan nama pengguna @amuse_gueule di Twitter, menimbulkan persoalan tentang keizinan tindakan sedemikian oleh guru tersebut, dan meminta Kementerian Pendidikan (KPM) menyiasat perkara itu.

Menerusi hantaran di TikTok, Qiwwie memohon maaf kepada ibu bapa dan orang awam yang terkesan dengan video tersebut. Malah dia mengakui video tersebut dibuat bagi tujuan kandungan sahaja.

“Saya ingin memohon maaf kepada ibu bapa dan individu yang tersinggung dengan video yang saya siarkan baru-baru ini. Saya benar-benar kesal.

“Video itu adalah kandungan yang ditaja. Ia dirakam semasa waktu rehat dan saya meletakkan gummies ke dalam beg sebelum dirakam. Saya periksa beg pelajar dan keluarkan gummies, lalu dimakan.

“Tiada pelajar yang terlibat dalam video ini. Tidak seperti video saya yang lain di mana ia mendapat kebenaran daripada ibu bapa pelajar. Tetapi untuk video terbaru ini saya tidak meminta persetujuan mereka sebelum membuka beg kerana ia hanya digunakan sebagai prop. Ini adalah kelalaian dan kesilapan yang saya amat kesali,” katanya.

Menurut Qiwiie, ada beberapa individu yang prihatin memberi teguran bahawa apa yang dilakukannya itu adalah tidak betul. Sedar dengan kesilapan itu, Qiwiie terus menarik balik video tersebut selepas 20 minit kemudian.

Malangnya, video itu sempat dimuat turun semula oleh netizen dan ditularkan di media sosial.

“Saya masih baru dalam mencipta kandungan (di media sosial) dan saya masih belajar. Tetapi ini bukanlah alasan.

“Saya secara jujurnya berterima kasih kepada mereka yang membangkitkan isu ini dan saya akan mengambil perkara ini sebagai pengajaran untuk lebih berhati-hati dan teliti di masa hadapan.

“Saya sayangkan sekolah saya dan pelajar saya. Saya amat kesal kerana perkara yang berlaku ini menimbulkan persepsi negatif terhadap mereka. Sebagai seorang guru, keselamatan dan kesejahteraan pelajar adalah amat penting dan saya memandang serius mengenainya.

“Buat masa ini semua video yang melibatkan pelajar telah ditarik balik. Saya akan mengambil masa ini untuk memikir rancangan kandungan masa depan saya supaya saya boleh melakukan dengan lebih baik untuk pelajar saya,” katanya.

Tulisan ibu tersebut telah mendapat perhatian ramai netizen, yang berkongsi pendapat sama mengenai tindakan guru itu membuka beg pelajar tanpa kehadiran pelajar.

Beberapa individu bersetuju dengan kenyataan ibu itu, dan menganggap tindakan guru itu sebagai tidak beretika. Mereka juga membangkitkan kebimbangan sama ada ibu bapa pelajar menyedari kandungan yang dibuat oleh guru tersebut.

Pendapat mengenai tindakan guru itu berbeza-beza, ada yang menyatakan sokongan dan ada yang menyatakan tidak setuju.

Baru-baru ini, dilaporkan bahawa guru itu, yang juga seorang influencer dengan 1.5 juta pengikut di TikTok, telah memadamkan semua video daripada akaun mereka. Pemadaman video itu berlaku di tengah-tengah kontroversi mengenai tindakan guru tersebut.

Sumber: TikTok

ella illuminati

Ella dikatakan membuat simbol Illuminati semasa persembahan konsertnya

future of cashless payments 1

e-Tunai Belia Rahmah boleh dituntut dari Boost, Setel & Touch n Go dari 26 Jun 2023