BG edit
in

Syarikat Malaysia memfailkan saman pelanggaran paten terhadap Apple di Singapura

Salutica Bhd, sebuah syarikat teknologi Malaysia, telah memfailkan saman pelanggaran paten terhadap Apple South Asia Pte Ltd, anak syarikat Apple yang berpangkalan di Singapura. Saman itu difailkan di Mahkamah Tinggi Singapura, oleh unit milik penuh Salutica, Salutica Allied Solutions Sdn Bhd (SAS).

SAS mendakwa bahawa Apple South Asia telah melanggar patennya untuk teknologi yang dipanggil CrossPair Technology, yang digunakan dalam produk FOBO Tag dan FOBO Tyre SAS. Teknologi CrossPair membolehkan pengguna memindahkan maklumat berpasangan untuk aksesori Bluetooth ke peranti baharu atau berkongsinya merentas berbilang peranti tanpa perlu memulakan semula proses berpasangan.

assemble01 555d56d41fe32
Gambar hiasan

SAS memohon pengisytiharan bahawa patennya adalah sah dan telah dilanggar oleh Apple South Asia, injunksi untuk menghalang Apple South Asia daripada menggunakan teknologi itu, dan ganti rugi atau akaun keuntungan yang dibuat oleh Apple South Asia daripada pelanggaran yang didakwa.

Salutica berkata SAS telah mengeluarkan surat tuntutan kepada Apple South Asia berhubung dakwaan pelanggaran paten pada 6 November 2023 lepas. Di Malaysia, SAS pada Januari 2022 telah memulakan tuntutan pelanggaran paten berkaitan Teknologi CrossPair terhadap produk yang dijual dan/atau ditawarkan untuk dijual oleh syarikat berkaitan Apple di Malaysia.

Sumber: The Edge Malaysia

Screenshot 5

Siti Nurhaliza merupakan pembayar zakat tertinggi dalam kalangan artis di Malaysia ​

meituan 2

Syarikat China Meituan juga berminat untuk ambil-alih FoodPanda bagi Asia Tenggara