Tesco Shopping Mall9
in

Syarikat Gula MSM Holdings mahu menaikkan harga produk gula mereka

Pengeluar gula, MSM Malaysia Holdings Bhd (MSM), merancang untuk bertemu dengan kerajaan bagi membincangkan kenaikan harga jualan gula standard. Segmen perniagaan runcit syarikat telah mengalami margin negatif sehingga mengakibatkan kerugian bersih.

“Terdapat kesan terkumpul akibat kenaikan harga empat kos input terutamanya gula mentah, yang membentuk kira-kira 80 peratus daripada kos kami.

“Kemudian, terdapat harga tenaga atau gas, yang membentuk kira-kira sembilan peratus daripada kos kami, diikuti kos pengangkutan yang meningkat dua kali ganda tahun lepas dan ringgit yang lemah.

“Inflasi (juga) memberi kesan teruk kepada kami,” katanya ketika taklimat media selepas Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) pada Khamis.

Bertentangan dengan tanggapan orang ramai, produk gula tidak disubsidi oleh kerajaan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Walau bagaimanapun, terdapat harga siling yang ditetapkan untuk harga jualan gula standard.

CS2 TEM1470 20230505181528 theedgemarkets

“Kami juga terpaksa meminta pelanggan kami menerima harga baharu ini. Kami akan melihat premium (harga) baharu berkuat kuasa tahun ini, yang sekurang-kurangnya akan membolehkan kami menyerap peningkatan kos input,” ujarnya.

Walaupun produk gula premium MSM, Gula Super, dijual berdasarkan harga apungan di dalam negara, syarikat masih perlu berkoordinasi dengan kerajaan untuk menentukan harga gula standard.

Tempoh untuk MSM kembali mendapat keuntungan bergantung kepada hasil perbincangan dengan kerajaan, make oleh itu syarikat MSM berhasrat untuk menaikkan harga jualan gula.

Peningkatan harga itu akan meningkatkan daya saing syarikat di pasaran antarabangsa dan menyokong usaha pengembangan eksport mereka.

Ketua Pegawai Kewangan MSM, Aini Shahar, menekankan bahawa syarikat itu telah menghadapi kerugian akibat peningkatan kos pengeluaran yang memberi kesan kepada jualan bahan mereka.

“Jadi dengan jualan Gula Super, ini akan membantu kami menampung kos ditanggung dan apa sahaja margin yang kami hasilkan, untuk mengimbangi situasi tersebut,” katanya.

Sumber: The Star

naim kejap la

“Kejaplah! Kau nak cepat mana lagi sebenarnya?” – Naim bergurau bila disuruh cepat buat persembahan

logo polis 2 1598017562

Polis tahan seorang pelajar lelaki curah sabun ke mata rakan sekelas di Melaka