Wb Halal
in

Syarikat bukan Islam pegang 72 peratus sijil halal berbanding syarikat bumiputera

Menurut Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), syarikat bukan Islam memiliki hampir 72 peratus atau 165,026 daripada keseluruhan 229,204 produk yang disahkan halal di negara ini, manakala syarikat bumiputera pula hanya 37,466 produk sahaja. Angka ini adalah untuk tempoh dari 2021 hingga 10 April 2023.

Mohamad Zamri Mohamed Shapik, Pengarah Bahagian Pengurusan Halal Jakim, pada tahun ini sahaja sehingga 10 April 2023, terdapat 21,448 produk bukan milik bumiputera yang mendapat pensijilan halal Jakim berbanding 8,341 produk milik bumiputera. Jelasnya lagi, hanya 41 peratus usahawan bumiputera Muslim menunjukkan minat untuk mendapatkan sijil halal yang penting itu.

Pada 2022, sebanyak 7,742 syarikat memperoleh pensijilan halal Malaysia, dengan 59 peratus daripadanya adalah syarikat bukan bumiputera. Mohamad Zamri turut menyatakan bahawa jumlah produk bumiputera yang disahkan halal adalah rendah, sebahagiannya disebabkan oleh penglibatan bumiputera yang terhad dalam sektor ekonomi dan perniagaan, yang menghalang mereka untuk bersaing dengan bukan bumiputera.

“Peningkatan tersebut menunjukkan bahawa ekonomi negara semakin pulih dan industri halal semakin baik berbanding tahun 2021 ketika negara berdepan dengan pandemik Covid-19.

“Kita lihat industri halal lebih produktif dalam menghasilkan produk di samping menyedari keperluan pensijilan halal sebagai suatu permintaan yang tinggi bagi menembusi pasaran dalam dan luar negara,” katanya.

Bagaimanapun, terdapat peningkatan ketara dalam pemilikan sijil halal bagi produk milik bukan bumiputera, meningkat daripada 68,686 pada 2021 kepada 74,892 pada 2022. Pada 2022, Jakim memperakui sejumlah 104,017 produk halal, di mana hanya 29,125 produk adalah milik syarikat bumiputera. Sebagai perbandingan, 95,398 produk mempunyai pensijilan halal Malaysia pada 2021, dengan 68,686 produk bukan bumiputera dan 26,712 produk bumiputera.

“Dahulu hanya 30 peratus usahawan bumiputera yang mempunyai sijil pengesahan halal daripada Jakim.

“Kini, kesedaran untuk mendapatkan pensijilan halal dalam kalangan usahawan bumiputera bertambah 11 peratus lagi kerana kualiti SPHM mampu membawa produk mereka pergi jauh di pasaran domestik mahupun antarabangsa,” jelas Mohamad Zamri.

Di sebalik statistik ini, penyertaan bumiputera dalam sektor perniagaan semakin meningkat setiap tahun, membawa kepada peningkatan dalam permohonan Tanda Produk Halal Tunggal (SPHM) dalam kalangan usahawan bumiputera. Jakim menggalakkan peniaga kecil memohon SPHM bagi meningkatkan bilangan pemegang sijil dalam industri bumiputera.

“Antara inisiatif yang telah digerakkan oleh Jakim adalah berkolaborasi bersama agensi-agensi kerajaan yang menjadi pembimbing usahawan termasuk Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP), Pihak Berkuasa Kemajuan Perusahaan Kecil Getah (Risda), Institut Penyelidikan dan Pembangunan Malaysia (MARDI), Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) dan Majlis Amanah Rakyat (Mara).

“Bermula 2023, promosi pensijilan halal Malaysia turut digerakkan melalui program Klinik Halal Malaysia yang dilaksanakan setiap tiga bulan,” jelas beliau.

Sumber: Sinar Harian

eva darron 214170 unsplash

Pembangkang cadang selaras jadual penerbangan pagi dengan waktu solat Subuh

ayahx HMfield image socialmedia

Datin Alyah alami kisah seram ketika merakam lagu Alunan Biola dari Saloma