trx
in

Syarikat bas Starmart Express dan TRA Xpress digantung berkuat kuasa 12 Jun 2023

Lesen pengendali dua syarikat bas ekspres yang terlibat dalam kemalangan baru-baru ini, S.V Juta Sdn Bhd dan Syarikat Kejora Masyhur Sdn Bhd, telah digantung oleh Kementerian Pengangkutan (MOT).

Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) dan Jawatankuasa Pembatalan dan Penggantungan Lesen (JPPL) menjalankan siasatan ke atas kemalangan itu, yang membawa kepada penggantungan lesen.

Lesen S.V Juta telah digantung selama 58 hari kerana kesalahan berulang, pemanduan berbahaya dan kegagalan mematuhi syarat lesen berkanun. Lesen Kejora Masyhur pula digantung selama 37 hari kerana tidak mematuhi syarat keselamatan seperti yang ditetapkan oleh Pemeriksaan Keselamatan dan Audit Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

“Sepanjang tempoh penggantungan, sebarang transaksi berhubung dengan lesen pengendali bagi kedua-dua syarikat tidak akan dibenarkan,” menurut kenyataan itu.

Kemalangan yang berlaku pada 12 dan 13 Mei 2023, membabitkan bas Starmart Express dan TRA Xpress yang dikendalikan oleh S.V Juta dan Kejora Masyhur.

Siasatan mendedahkan bahawa kedua-dua syarikat gagal memenuhi keperluan berkanun lesen mereka, dan mereka mempunyai sejarah tindakan undang-undang sebelum ini mengikut agensi yang berkaitan.

“Tindakan yang dikenakan ke atas kedua syarikat pengendali ini diharap menjadi pengajaran dan peringatan kepada lain-lain pengendali untuk sentiasa mematuhi peraturan yang telah ditetapkan semasa beroperasi terutama perkara yang melibatkan hal-hal keselamatan,” katanya

Sumber: Astro Awani

mat salleh order makan

Cubaan seorang Mat Salleh memesan makanan di sebuah kedai menjadi tular

1834264

“Kau ingat artis ni hamba abdi?” – Reen Rahim kecewa dituduh sombong lari dari peminat