Bekalan ayam kurang reeisze
in

Subsidi ayam tamat pada hari Rabu ini, subsidi telur masih diteruskan

Dalam langkah untuk meningkatkan keselamatan makanan dan kecekapan pasaran, kerajaan mengumumkan akan menamatkan sepenuhnya subsidi dan kawalan harga ayam mulai Rabu ini.

Keputusan itu dibuat selepas mengambil kira keadaan semasa dan trend bekalan dan harga ladang, dengan kerajaan yakin kos pengeluaran ayam sudah mula stabil.

“Kerajaan akan memastikan harga jualan ayam dikekalkan pada kadar yang berpatutan,” kata Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu.

F9lMWxHawAAarZ

Langkah itu dibuat ketika Malaysia berusaha untuk mengurangkan pergantungan kepada makanan import dan mewujudkan sistem makanan yang lebih mampan. Pada masa lalu, kerajaan telah memberi subsidi yang besar kepada pengeluaran ayam dan mengenakan kawalan harga dalam usaha memastikan harga mampu milik kepada pengguna. Walau bagaimanapun, langkah-langkah ini telah dikritik kerana mahal dan tidak cekap, serta memesongkan pasaran.

Keputusan kerajaan untuk menamatkan subsidi dan kawalan harga ayam adalah satu langkah yang dialu-alukan ke arah sistem makanan yang lebih berorientasikan pasaran di Malaysia. Ia akan membolehkan pengeluar bertindak balas dengan lebih cekap kepada permintaan pengguna dan melabur dalam teknologi baharu untuk meningkatkan produktiviti dan mengurangkan kos.

Dalam jangka pendek, pengguna mungkin mengalami beberapa kenaikan harga apabila pasaran menyesuaikan diri dengan realiti baharu. Bagaimanapun, dalam jangka panjang, langkah itu dijangka membawa kepada penurunan harga dan bekalan ayam yang lebih stabil.

Sumber: Berita Harian

Egypt To Transform Into A Cashless Economy With Digital Banks

“1 daripada 3 individu kongsi kata laluan perbankan” – Tahap celik kewangan digital rakyat Malaysia membimbangkan

Mei Xing Goh Soon Huat gal gadot

Atlet badminton negara Mei Xing Teoh dan Goh Soon Huat dikritik menyukai hantaran Instagram Gal Gadot